Музикална вечер обогати културните връзки между Несебър и Неа Месемврия

Кметът Николай Димитров бе награден с медал, значка и клетва на Александър Велики

Емоционална българо-гръцка вечер, която се състоя на амфитеатралната сцена, привлече вниманието в Несебър.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Точно на Еньовден жителите и гостите на града имаха възможността да присъстват на културна проява с участието на ФФ „Българка“ и Хорът за гръцки песни „Месамбрия“ към НЧ „Яна Лъскова“ и хорът и танцовият състав при културното дружество на гръцкия град Неа Месемврия. Концертът бе посветен на „дружбата между два съседни, православни и много близки народи.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Любовта свързва тези два народа към едно общо нещо – към този град, който е и наш, и техен съкровен символ.“, с тези думи на Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър – Световно наследство“ в местната администрация даде старт на  емоционалната музикална проява.

„Жители на Несебър, срещата тази вечер е много вълнуваща. Културата създава връзки и напредък между хората…Културата може да обедини народите в двете общини.“, сподели развълнувано кметът на Халкидона Йоанис Цукнидас, който предвождаше официална делегация на неколкодневна визита в морския град. Той изрази мнение, че бидейки членове на ЕС, двете общини  могат да се облагодетелстват от общи програми, които в крайна сметка да заздравят  връзките и приятелството между тях. „Искам да благодаря на приятеля ми Николай Димитров за топлото посрещане, за доброто сътрудничество, което пролича в нашите разговори, и навярно ще продължи и за в бъдеще.“, обобщи гостът.

Кметът на Несебър бе категоричен, че кризи идват и отминават, но „приятелството и културата остават и те ще ни крепят занапред, затова ние като община, която поддържа на ниво международните си контакти, ще продължаваме да развиваме своите отношения с Халкидона и Неа  Месемврия.“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Вълнуващ момент  в петъчната вечер бе награждаването на градоначалника  на  Несебър със значка, медал и клетва на Александър Велики на четири езика. Всичко това бе в рамките на добрите отношения между двете общини и в духа на заветите на великия пълководец Александър Велики за приятелството и побратимяването на всички народи. След като награди Николай Димитров, Йоанис Пананакис, представител на международния маратон „Александър Велики“, го покани официално на 2 април 2017 г. в Солун на 12-ото му поредно издание. Кметът благодари за оказаната чест и обеща взаимоотношенията между двата народа да се развиват още повече, включително и сферата на спорта. Николай Димитров върна жеста на внимание, като подари на гостите красива кошница с няколко бутилки с хубаво вино.

Българо-гръцкият концерт премина под знака на приятелството, а аплодисментите на публиката бяха красноречиви за емоцията, която е предизвикал у тях.