БДЖ променя разписанието си заради липса на локомотиви

БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД въвежда временни промени в разписанието на влаковете заради недостиг на локомотиви, съобщават от дружеството.

Те ще влязат в сила от 27 юли. „В разгара на лятото националният железопътен превозвач среща затруднения в непредвиден мащаб с изправността на локомотивите, които обслужват 560-те влака по действащия график за движение“, се казва в съобщението на превозвача.

Заради „сериозни всекидневни аварии“ се затруднява и навременното осигуряване на годен железопътен състав. Това създавало неудобства за хиляди пътници по различни направления.

Пикът в авариите се дължи на напредналата експлоатационна възраст и интензивното натоварване на машините – средната възраст на локомотивите в състава на пътническите влакове на националния превозвач е около 40 години, като всеки от тях обслужва по няколко влака в рамките на денонощието.

Затова се стига до „непопулярната мярка“ временно да се промени движението на някои композиции с малък брой пътници и да се осигурят алтернативни възможности за придвижване.

Промените в разписанията на някои пътнически влакове и на транспортните схеми важат за следните участъци:

Бургас – Карнобат – Сливен;

София – Копривщица – Карлово;

Мездра – Бойчиновци – Монтана – Берковица;

Пловдив – Карлово;

Долна махала – Хисар;

Стара Загора – Карлово;

Горна Оряховица – Шумен;

Мездра – Плевен;

София – Перник;

Своге – София;

София – Банкя.

В участъците, където в момента се извършват ремонти по железопътната инфраструктура – Бургас – Карнобат – Сливен и София – Копривщица – Карлово, и се извършва трансбордиране на пътниците (прекачване от влак на автобус и обратно), е предвидено автобусите да се движат по целия маршрут на влака.

Временните промени в разписанието ще засегнат основно влакове, които се движат по второстепенни маршрути.

Не се планират промени в движението на международните и бързите влакове.