Близо 700 млн. лв. са инвестирани в инфраструктурата на Югоизточния район за планиране

През 2016 г. общините в България ще могат да разчитат на 1,350 млрд. лв. за реализацията на екологични проекти по Оперативна програма „Околна среда“ и по останалите финансови инструменти на Министерството на околната среда и водите. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която днес е в Бургас, за да открие фермерския пазар и да участва в дискусията „Региони в растеж“, организирана от в. „24 часа“.

През миналия програмен период общата стойност на инвестициите в Югоизточния район за планиране е 681 млн.лв. , съобщи още министър Василева. Положена е близо 620 км нова ВиК мрежа, изградени са 8 пречиствателни станции с капацитет за обслужване на население от 300 хил. души. Със средства по ОПОС 2007-2013 г. са изградени и 4 регионални системи за управление на отпадъците,които обслужват 1 млн. души. Асфалтирането на улиците след изграждане на ВиК инфраструктура по  Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ ще е вече допустим разход.

За активния летен сезон трябва да е готов задържателният резервоар, който ще осигури чисто море в Лозенец. МОСВ спешно отпусна чрез ПУДООС на община Царево 750 000 лв. за изграждане на съоръжението.