Модул на сайта на Министерството на туризма показва цени на чадъри по плажовете

Отчитаме най-силно полугодие за българския туризъм за последните 10 години, по отношение броя чуждестранни туристи, които са посетили страната. За периода януари – юни 2016 г., сме посрещнали над 3 млн. и 100 хил. чуждестранни граждани. Ръстът в сравнение със същия период през последното десетилетие варира от 18% (през 2014 г). до повече от 60% (през 2007 г.). Това съобщи пресцентърът на Министерството на туризма.

Tourism„Много добре започва летният сезон като за юни отчитаме увеличение от 28% и сериозни ръстове на редица генериращи за нас туристически пазари“, каза министър Ангелкова в студиото на Нова телевизия. Сред тях попадат Румъния (44%), Германия (62%), Русия (18%), Украйна (22%), Великобритания (18%), Полша (177%), Чехия (92%), Израел (41%), Франция (38%), Унгария (49%), Австрия (76%) и др. „Надяваме се тази тенденция да се запази и лятото също да потвърди ръста за полугодието“, допълни тя.

В студиото на телевизията бе показан и новият модул, който от днес е достъпен на интернет-страницата на Министерството на туризма и през който всеки турист може да провери цените на плажните принадлежности на българските плажове. „На този етап концесионерите и наемателите нямат задължение да ни подават информация за стойността, на която предлагат плажните принадлежности и е възможно да има разминавания в цените на място. С промените в закона и с новата методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение, обаче ние въвеждаме изискване за базисни цени на плажните принадлежности, още на етап кандидатстване и ще следим за тяхното спазване“, обясни министър Ангелкова. По думите й благодарение на това значително ще бъде намалена цената за чадър и шезлонг на плажа.

Към този момент модулът съдържа информация за повече от 90 плажа, отдадени под наем и на концесия, като за тях потребителят може да види името на плажа и съответната цена на 1 бр. чадър и 1 бр. шезлонг. Продължава работата по него, като на картата ще бъдат нанесени и останалите плажове. Амбицията на Министерството на туризма е модулът да бъде надграден като се сложат снимки на ивиците, допълнителна информация за услугите на тях и др. Предстои и разработването на английска версия, за да могат и чужденците да се ориентират кой плаж да изберат.  За приложението е използвана реална карта и по този начин приложението се оказва полезно не само, за да могат туристите да се ориентират за цените, но и за плажовете в близост до тяхното местоположение.

До картата с плажовете е поставено и каре, което упътва туристите как и къде да подадат сигнал, ако видят нередности на плажа. Това може да стане на телефон 02/ 904 68 33 и на e-mail: control@tourism.government.bg. Министър Ангелкова съобщи, че вече са получени повече от 200 сигнала, като министерството своевременно реагира на тях. Много от сигналите не са свързани пряко с управлението на плажовете или са в компетенциите на други институции, като са били своевременно препратени към тях. Министерството на туризма има и мобилна група за проверка, която е постоянно на Черноморието.