Проверка на Областна управа установи изрядни плажове

„Устие на р. Велека“, „Младост-ММЦ„ и „Бургас – север” в топ 3 на плажове отличници след проверка на Oбластна администрация

Няма констатирани съществени нарушения по плажовете отдадени под наем от Областна администрация Бургас. Комисията, назначена със заповед на областния управител,  и тази година обходи и провери десетте плажни ивици: „Обзор –юг”, „Несебър –стар град”, „Несебър –изток”, „Поморие – централен”, „Бургас-север”, „Крайморие”, „Младост-ММЦ”, „Малък плаж Лозенец”, „Царево-Василико”, „Устие на река Велека”

 Като отличници без нито едно нарушение, с изпълнени всички изисквания по договор са  се отличили  плажовете „Бургас – север”, „Младост-ММЦ„ и „Устие на р. Велека”. Проверяващите са констатирали, че почти всички миналогодишни предписания към стопанина на „Обзор-юг” са изпълнени и към днешна дата плажът се намира в добро състояние. Лично областният управител Вълчо Чолаков и заместникът му Владимир Крумов провериха част от плажните ивици като извършиха внезапна повторна проверка, непосредствено след тази на комисията.  Осигуряване на водно спасяване, обезопасяване на прилежащата акватория, здравното и медицинско обслужване, както и санитарно-хигиенното поддържане на плажовете бяха част от нещата, които проследиха проверяващите. Като основен проблем наемателите споделиха липсата на достатъчен брой квалифицирани кадри за позицията спасител. Сред установените нарушения са липса на далечни плаващи знаци, табели за обозначаване на зоната за свободно разполагане на плажни принадлежности, несъответствие в някои от схемите за преместваеми обекти и съоръжения. На една от плажните ивица е констатирана липса на спасителна лодка, а на друга наличие на воден атракцион тип понтон без необходимата документация и разрешителни.  На наемателите на плажове, където са констатирани нарушения са издадени предписания, които трябва да бъдат изпълнени. Нарушителите, които не вземат под внимание предписанията на експертите ще бъдат санкционирани.