С венци и молитви бе почетена паметта на загиналите в атентата на Летище Бургас

„Измина още една година без нашите близки. Ние идваме тук не да се порадваме на топлото слънце и красивото море, а за да положим цветя върху земята, която последна чу смеха на нашите деца. Обръщам се към вас, граждани на континента Европа: Действайте с твърда ръка срещу тези, които организират терористични актове. Защото болката от отнетия  живот на децата ни наистина е непоносима”. Така Якоб Прайс, баща на загиналия Елиор, сподели мъката по невинните жертви на кървавия атентат на Летище Бургас преди 4 години.

На 18 юли 2012г. в 17.23 часа автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище „Сарафово“ , за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. Загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин от Якоруда, и още един човек, извършил атентата. Ранени бяха 35 души.

Жертви на кървавия атентат станаха Амир Менаше, Елиор Прайс, Ицхак Коланги, Кохава Шрики, Маор Харуш и Мустафа Кьосов.

IMG_1190
Близките на загиналите в кървавия атентат

Четири години по-късно на същата дата и в същия час да почетат паметта на загиналите и да положат венци пред мемориала на летището дойдоха близки на петимата загинали израелски туристи, бащата на Мустафа Кисьов, представители на еврейската общност в България и Бургас, на общините Бургас и Якоруда, министри, народни представители, дипломати и духовници от двете държави, хора, съпричастни с каузата за мира, толерантността и разбирателството.

IMG_1216
Ирит Лилиан – посланик на Израел в България

„През последните четири години светът се промени и стана още по-несигурно място. Терорът вече не е изолирано явление и той няма нищо общо с религията. Ние не трябва да сме безпомощни пред него. Не приемаме агресията като начин за постигане на политически цели. Международната общност трябва да се обедини и да си сътрудничи в областта на сигурността, така както го направиха България и Израел по време на разследването на този терористичен акт”, каза посланикът на Израел Ирит Лилиан.

Тя посочи, че е важно сред мерките за борба с тероризма да се включи образованието, което да изгражда у младите правилна ценностна система, да ги накара да осъзнават и ценят стойността на човешкия живот.

Церемонията се проведе при засилени мерки за сигурност. Паметта на загиналите бе почетена с минута мълчание. Бяха прочетени заупокойни молитви Запалени бяха шест свещи – толкова, колкото са невинните жертви на терористичната атака.

Първата свещ запали зам.-кметът по финанси в Община Бургас Красимир Стойчев в памет на загиналия шофьор на автобуса Мехмед Кисьов. Той изрази благодарност към всички хора и институции в града, които в деня на атентата не се подадоха шока и паниката, а реагираха бързо, професионално и координирано. Без тях трагедията можеше да има още по-големи размери.

Преди 4 години в България на терора се гледаше като на нещо далечно. Шокът и ужасът, който преживяхме тогава припомни д-р Александър Оскар, председател на Организация на евреите в България „Шалом“ в писмо, прочетено пред присъстващите от Алберта Алкалай – председател на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.

snimka memorial
Председателят на Център „Алеф“ Алберта Алкалай отдаде почит на загиналите

„Днес нещата са коренно променени, нашето собствено възприятие за заплахите, които крие световният тероризъм, беше преобърнато – пише д-р Оскар. Все по-често и все по-близо до България се извършват атаки над свободното демократично общество, които костват стотици невинни жертви, всяват паника и нарушават нормалния ритъм на живот. Тук и сега трябва ясно да заявим, че няма да се поддадем на страха, ще настояваме категорично виновните за атентата в Сарафово да получат справедлива присъда и връзките им с организирани терористични групировки да бъдат оповестени”.

Атентатът доведе до преосмисляне на системата за национална сигурност, каза главният секретар на МВР Георги Костов. По време на разследването са  надградени връзките между службите за сигурност в България, САЩ и Израел. Благодарение на това сътрудничество преди дни е повдигнато задочно обвинене срещу двама от виновниците за атентата  – ливанеца с австралийски паспорт Мелиад Фара и сънародника му с канадско гражданство Хасан ЕлХадж Хасан. Те ще бъдат съдени  за убийството на шестима души и опит за убийство на всички пътници в автобуса. Третият участник  – 24-годишния ливанец с френски паспорт Мохамад Хасан ел Хюсеини, загина в атентата.

„Те убиха сина ни. Надяваме се българският съд да ги изпрати там, където заслужават, въпреки, че това няма да върне детето ни. Нашата тъга ще бъде до последен дъх.  Много ни боли! Тъжно ни е, че сме свидетели на удар след удар, разбираме мъката на близките на жертвите в атентати“. Така Абуш и Руди Маот, които вече четвърта година идва на Летище Бургас на тази дата, изразяват болката си по 26-годишния им син Маор Аруш.