Международна организация от Брюксел награждава българския замък

Българският замък „Влюбен във вятъра”официално влиза в списъка на най-добрите европейски дестинации. Атракционът се нареди в челните места в класацията на European Best Destinations /Европейската организация на най-добрите европейски дестинации/. Високото отличие ще бъде връчено на собственика на Замъка Георги Тумпалов от изпълнителния директор на европейската организация Максимилиян Лежьон. Церемонията ще се състои в Амфитеатъра на Созопол на 13 август. Плакетът, който ще бъде връчен на българския замък, е специално изработен от официалния доставчик на кралския двор на Белгия. На церемонията са поканени да присъстват министър председателят на Република България Бойко Борисов, представители на дипломатическите мисии в България, министърът на туризма Николина Ангелкова, кметовете на Бургас, Созопол и съседните населени места, бизнес партньори, граждани и туристи.

В класацията на European Best Destinations за най-красив европейски замък ”Влюбен във вятъра” заема 4 място, оставяйки след себе си популярни дестинации като замъка Шамбор във Франция, Ейлиън Донан в Шотландия и Уиндзор в Англия.

Своеобразният онлайн конкурс е проведен на два етапа. Първоначалният подбор е извършен от жури, включващо международни експерти в туристическата индустрия. То селектира 16 замъка в Европа, между които и „Влюбен във вятъра”. Окончателно победителите са определени чрез онлайн гласуване, в което са се включили 10 490 туристи от 109 страни по света.

Чрез ежегодните си класации основаната през 2009 г. в Брюксел European Best Destinations цели да насърчи развитието на международния туризъм. Организацията работи в тясно сътрудничество с  European Destinations of Excellence /EDEN/ в Европейската комисия. Уебсайтът и страниците й в социалните мрежи привличат десетки милиони посетители. Организацията популяризира над 355 туристически дестинации, като поставя акцент върху  победителите в различните класации. Статистиката й сочи, че след награждаването отличените дестинации отбелязват около 15-процентен ръст в туризма.  След като Бордо бе отличен като най-добра европейска дестинация, чуждестранните посетители  се увеличиха с 10,7% , а хотелите отчетоха 12.26% повече приходи, твърди Ален Жупе – кмет на Бордо и  бивш Министър председател на Франция. Специализирана компания пък е оценила приходите от отличието на гр. Порто на малко повече от 10,000,000€ .

Тази година милиони европейци дадоха гласовете си за „Влюбен във вятъра” и го включиха в ТОП 5 наред със средновековните замъци в Португалия, Испания и Германия. С магичното си приказно въздействие българският замък излиза отвъд пределите на реалното и доказва, че детските мечти могат да бъдат сбъдвани.

Интересът към Замъка привлича вниманието и към античния Созопол. Международните експерти в туризма вече са номинирали древния гад и възнамеряват да го включат в надпреварата на European Best Destinations за най-добра дестинация през 2017 г.

„Влюбен във вятъра” не е само единственият новоизграден замък в света. Той е единственият построен в приказен стил, така както го е виждал в детските си копнежи неговият собственик и създател Георги Тупмалов. Заради изяществото и необичайния архитектурен стил Замъкът бе отличен  с първите две награди – златен и сребърен приз  в престижния международен конкурс за архитектура и дизайн „A’ Design Award“ и бе обявен за „архитектурно чудо”.

Доизграждането на „Влюбен във вятъра”  продължава. Дни преди връчването на високото европейско отличие тук заработи копие на фонтана Ди Треви в Рим. Също както във Вечния град посетителите вярват,  че ако хвърлят монета във водите му, ще се върнат „в приказката” отново. Когато догодина желанието им се сбъдне, ще открият, че е имало защо. Замъкът ще е променен и обогатен с още атракции, защото неуморният му собственик неотклонно продължава да следва мечтите си.