Откриха новата отоплителна инсталация на училището в Приморско

С официална церемония беше открита новата отоплителна инсталация, изградена в рамките на  проект „Повишаване на енергийната ефективност на сградата на СОУ „Никола Й. Вапцаров“ – община Приморско“ по Договор № BG04-02-03-013-013.

На официалното откриване присъстваха зам. кметът на морската община Захарина Неделчева, секретарят Мария Георгиева, представители на Министерството  на енергетиката, Бьорн Оли – старши съветник към Норвежката дирекция за водни ресурси и енергия(NVE) и Мариана Нителеа – представител на посолството на Кралство Норвегия в Румъния. Проектът е на обща стойност 405 639 лв.

20160907_101014СОУ „Н. Вапцаров“ в Приморско вече може да се похвали с новата си отоплителна инсталация.  Лентата бе прерязана от зам. кметът на Приморско и гостите от Норвегия. Официалните гости бяха посрещнати по българска традиция с питка и шарена сол, приготвена лично от временно изпълняващата длъжността директор на училището Мариана Казларова, след което на всички бе показана инсталираната нова отоплителна инсталация. Обособеното за нея котелно помещение  е оборудвано от два броя котли на пелети и помещение за складиране на пелетите. На последвалата работна среща в дирекцията бяха коментирани ползите от новата придобивка. Намалени емисии парникови газове и икономия на енергия в резултат от внедрените мерки бяха само част от предимствата, които бяха отчетени.

Преди реализацията на  проекта котелното помещение на СОУ „Н. Вапцаров” се намираше извън сградата му, което създаваше предпоставка за големи топлинни загуби при преноса на топлинна енергия. Старата отоплителна инсталация бе морално остаряла и енергийно неефективна с котли на течно и твърдо гориво.