Служители от община Несебър взеха участие в семинар по протокол, церемониал и етикет

Служители от община Несебър взеха участие в семинар на тема „Дипломатически протокол, церемониал и етикет“, който се състоя в края на работната седмица в залата на Общинския съвет в града. Обучението проведоха лекторите Биляна Дечева, началник на отдел „Обучителни и изследователски и проектни дейности“ от Дипломатическия институт към Министъра на външните работи на Р България, и Марина Владимирова – гл. експерт в същия отдел.

Няколко основни елемента включваше обучение. От една страна развиване на умения за това всеки един как да участва в дадено събитие, от друга страна същината на протокола – как се организират различни видове посещения,какви са основните изисквания и разликите между конкретните случаи, кои са елементите от всяко едно посещение. Служителите получиха знания относно организирането на основните видове събития, сред които подписване на меморандуми за сътрудничество, водене на преговори, подреждане на маси за хранене за обяди и вечери. Акцент бе поставен върху облеклото – какви са изискванията за него при всяко едно събитие, и как се води кореспонденция, в частност какви са изискванията при различните видове дипломатически документи. Част от обучението бе посветена на особеностите на речите, тостовете, изказванията.

Семинарът, който бе организиран съвместно от Дипломатическия институт към Министъра на външните работи на Р България и община Несебър, бе изключително полезен за присъстващите. Той предостави възможност – не само чрез мултимедийно представяне на темата, но и чрез ситуационни игри и дискусии, за комплексно развиване уменията на служителите в местната администрация, пряко свързани с организацията, участието и провеждането на различни видове дипломатически церемонии.