С фолклор и изобразително изкуство Обзор изпраща лятото

Третият фестивал на любителските клубове по народни танци „Море бушува-Обзор танцува“ и тази година събра любителите на народните танци в Обзор. Носещи в сърцата си обичта към народното творчество, танцьори от цялата страна заредиха гостите и жителите на курортния град с емоции и радост.

Третият фестивал „Море бушува-Обзор танцува“ бе открит в късния следобед на един от последните топли летни дни на централния площад в града. В поздравително си слово, кметът на Обзор благодари за инициативата на участниците и организаторите на събитието, като им пожела да бъдат „все така вдъхновени, заредени с енергия и любов към традициите, историята и корените ни!“ Клубовете се обединиха в общи хорà и чрез танц „обходиха“ всички етнографски области на България и Балканския полуостров. Истинска атракция предизвика дефилето, което премина по главните улици на града, за да стигне до Амфитеатрална сцена, на която се проведе втората част на фестивала.

През тази година  „Море бушува-Обзор танцува“ неочаквано придоби международен статут. На поканата за участие се озоваха представители на Македония, Гърция, Турция, Румъния, Унгария и Украйна, които са в Обзор по различни поводи.

Възторжени аплодисменти предизвикаха бесарабските българи от побратименото с Обзор с. Кубей (Украйна), които вдигнаха на крака публиката със своите изпълнения.

Група млади хора от Македония, Гърция, Турция, Румъния , включени в Младежки обмен „Be healthy!Be happy!“ по програма Еразъм+, представиха своите народни танци. В продължение на 10 дни младежите бяха обучавани в здравословен и активен начин на живот. След като през изминалите дни  жителите и гостите на Обзор станаха свидетели на техните занимания по йога, канго и зумба, сега младежите показаха фолклора на своите страни.

Поканата да представят свои песни и танци приеха и художници от Будапеща, които в същото време участват в художествен пленер в Обзор. Унгарските творци пристигнаха тук по покана на кмета Христо Янев и оставиха своите впечатления от Обзор върху платната. Картините им са подредени в изложба  в Арт галерията в сградата на НЧ „ Изгрев 1927“, която бе открита на 6 септември.