Несебър празнува Деня на Черно море с IV-то издание на рибния фестивал “Есенни пасажи”

Няколко дни, изпълнени с развлекателни, културни и кулинарни рибни забавления, подготвя Община Несебър за четвърти път във фестивала си “Есенни пасажи”. В предстоящите 28-30 октомври несебърлии и техните гости ще честват деня на Черно море. Предстоящите фестивални дни ще са изпълнени с музика на народите от Черно през Егейско до Средиземно море – от хороводните ритми на музикални формации “Българка” и “Македонка” до песните на Гръцки хор “Месемврия” и хор за стари градски песни “Блян” в събота и в неделя. Рок и поп изпълнения на рок-група “Мена” и вокален състав “Сюрприз”, както и гостуващите музиканти от вокален ансамбъл “Фортисимо” при НУМСИ “Проф. Панчо Владигеров”, гр. Бургас ще се погрижат за съвременното звучене на фестивала.

От Стария Несебър БНР ще излъчи на живо своето петъчно предаване “И ловец съм, и рибар съм”, със старт 15:00ч. Българското Национално Радио гостува активно на несебърския фестивал и с още едно свое развлекателно събитие – “Вицомания”, в събота от 14:00ч. По същото време, но в неделя, черноморски капитани ще разказват невероятни истории по действителни случаи и дори преживелици с пирати.

Две изложби – една сборна на Дружеството на несебърските художници и една на руската художничка Жанна Грин ще оцветят в морски и есенни багри фестивала “Есенни пасажи”. В предиобеда на 30-ти октомври, със заключителна церемония по награждаване на победителите в тазгодишния конкурс “Аз обичам Черно море” ще завърши неговото издание за 2016 г., в което са участвали близо 900 деца и юноши.

Кулинарните морски изкушения пък ще бъдат  осигурени в кулинарни изложби-базари на несебърски домакини, в традиционния конкурс за рибена чорба, организиран между риболовните кораби на Несебър, в уроци за рибата и изкуството да я приготвяш, както и от шатрите за ястия, напитки и морски продукти на площада.

Най-младите несебърлии са поканени да участват в еко-акция на 29-ти сутринта. За тях ще пеят и несебърските таланти в концерта на ОДК – Несебър “Деца на морето” от 16:30ч. Най-малките ще бъдат забавлявани от артистите на Държавен куклен театър-Бургас с постановката “Принцеса Квак”.

Забавните игри и ребуси ще предложат на посетителите приключения из тихите улички на есенен Несебър, ще ги научат на разговорника и някои термини, понятни само на местните, както и ще им осигурят изненадващи награди.