Дават на концесия осем морски плажа

Правителството взе решение за откриване на процедури за предоставяне на концесия за  осем морски плажа – „Дюни-юг“, „Бургас-север“, „Обзор-юг“, „Поморие-централен“, „Къмпинг Оазис“, „Къмпинг Нестинарка“, „Свети Влас-изток“, „Нов плаж Свети Влас“.

Концесиите ще са със срок 20 години, обоснован от гледна точка на срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морския плаж.

Процедурите се провеждат по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Концесионерите ще бъдат определени в резултат на конкурс, организиран от министъра на туризма и проведен от комисия, назначена от министър- председателя.

Критериите за формиране на комплексната оценка на офертите са размер на ставката за роялти – с относителна тежест 50 на сто, най-ниска предложена цена за 1 чадър и 1 шезлонг в платена зона на морския плаж – с относителна тежест 40 на сто, предложение за подобряване на пешеходния достъп до морския плаж – с относителна тежест 10 на сто.

Размерът на минималното годишно концесионно плащане е определен съгласно приетата от кабинета методика. Определени са и съответни гаранции за участие в процедурите и са предложени банкови гаранции за концесионните плащания и доброто изпълнение на всички останали задължения по договорите.