Нова ситуация в отрасъл туризъм отрежда на местните общности водеща роля

Творческият туризъм е сътрудничеството между културният туризъм и творческите индустрии. Той дава началото и на промяната в управлението на този отрасъл. За да се постигне устойчивост на творческият туризъм, трябва да се обърне специално внимание на местните общности, защото те носят познанието. Местните хора не са средство за опазване на наследството, те самите са наследство. Това каза  създателят на Мрежата за креативен туризъм в Испания Каролин Курет по време на презентация си на Международния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм.

Изграждане на партньорства между туризма и съвременните индустрии, бе дискутирано в рамките на третия панел на конгреса. Форумът се организира съвместно от Световната организация по туризъм и българското Министерство на туризма, като страната ни е домакин на мащабното събитие.

В отрасъл туризъм има нова ситуация, с която трябва да се съобразят всички, които са заети в туристическата индустрия, подчерта Каролин Курет. Творческият турист не счита себе си за турист, а за пътешественик, искащ да бъде включен в преживяването на местната култура. Именно за това е необходимо да бъде създаден продукт между активността на туриста и автентичността. Това могат да бъдат готварски специализирани курсове, музикални представления и др. Също така, трябва да бъде отчетена опцията, че туристите избират дестинацията за посещение спрямо възможността да практикуват определена дейност или хоби там.