Демонстрираха как се действа при пожар в Несебър

С демонстрация на евакуация при пожар и демонстрация на пожарогасителна техника в Несебър бе отбелязан днес Международният  ден на доброволеца.  В първата част на  учението взеха участие всички втори и четвърти класове, както и учениците от 8 до 12 клас от СУ „Любен Каравелов“ или общо над 500 деца, които бяха втора смяна на училище. Демонстрацията стартира със сигнал за напускане на сградата на учебното заведение, който бе даден от системата за пожароизвестяване в училището. За около 3 минути децата и техните ръководители напуснаха зданието и застанаха в училищният двор, откъдето изгледаха демонстрация на гасене на пожар на горните етажи от пожарникарите към РС „ПБЗН” – Несебър. Както и при реална ситуация, така и при учението, на мястото на проиграването днес присъстваше и линейка на Спешна помощ. Веднага след края на първия етап от демонстрацията, някои от най-малките ученици проявиха интерес към специализираните автомобили, за които подробности научиха от присъстващите професионалисти. Най-настоятелните от децата успяха и да влязат в линейката и да я разгледат.

img_2099-copy

Във втората част на проявата днес участие взеха ученици от горните класове в СУ „Любен Каравелов“. След като изслушаха инструкциите за боравене с пожарогасителна техника от Христо Едрев към РС „ПБЗН” – Несебър, някои от тях пробваха и изгасиха успешно запален за целта огън.

Днешното учение „Демонстрационна евакуация на ученици и демонстрация на пожарогасителна техника” в СУ „Любен Каравелов” чрез проиграване на плана за защита при бедствия бе организирано от община Несебър, а изпълнението бе осъществено чрез съдействие на членовете на доброволното формирование за защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации на община Несебър,  общинското звено за самоохрана, РС „ПБЗН” – Несебър и Спешна помощ, като бяха спазени всички мерки за безопасното му протичане.