Петима бургаски художници превземат Париж

От 24 ноември 2016 до 6 януари 2017 година четирима бургаски автори показват творбите си в галерията на Българския Културен Институт в Париж.  Инициативата и поканата са от страна на Тамара и Валентин Ганеви, артистично семейство от Бургас, което от години живее и работи във Франция.

В тази изложба Валентин Ганев, Мирослава Коларова, Тодор Жеков, Стойко Даскалов и Симеон Шивачев, автори с утвърдена идентичност, представят живопис, фотография, литография и икони. Финансова подкрепа им оказва ‘‘Life Hospital’’ – Бургас.

3Тази изложба, която инициаторите са нарекли « Следи / Траектории», е на път да остави ярка диря не само в биографията на художниците, но и в техните съзнания и души. Също така и в съзнанията и душите на тези, които я посещават.

Петимата автори се познават отдавна. «Следите / Траекториите», които имат своята отправна точка през 1985 година в морския град Бургас, продължават да се развиват и да се пресичат през годините.

Заедно с още двама ентусиасти, художникът Валентин Ганев преди 30 години създаде художествени паралелки в Бургас, които до ден днешен продължават да подготвят бъдещи художници и любители на изкуството. Част от първия випуск днес отново е събран. Първите щрихи, оставени от авторите върху белите листи са се превърнали в човешки отношения, в срещи и приятелски обмен, във взаимно разбирателство, артистична и човешка подкрепа.

Преди 30 години отношенията и статуквото бяха различни, защото между петимата автори, представени днес, един беше учител, а останалите четирима – ученици. Сега това различие е отпаднало.

%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%b6Но тази изложба е особена. Най-напред защото има учител, който в продължение на десетилетия след завършването им наблюдава внимателно и добронамерено своите ученици. Това отношение му позволява да има обективен поглед върху работата извършена с тях. Позволява му също да проследи техния път, лутанията и откритията им, да види как се ражда и утвърждава тяхната авторска идентичност, как те успешно я изграждат и защитават. Изложбата е особена и поради това, че представената в нея селекция е разнообразна, но не е еклектична. Първо защото произведенията са резултат на една упорита и продължителна работа, която не се нуждае от думи, за да бъде защитена.

Макар колекцията да е визуално многолика, между творбите съществува здрава връзка. Те извличат силата си от прочутия бургаски артистичен дух, от града, който в продължение на десетилетия ражда артисти със силна индивидуалност и присъствие на националната и международната сцени, и който продължава да подхранва творческия дух на следващите поколения. Изложбата е «приключение», което започва преди 30 години в Бургас и поставя началната точка на следите, оставени върху представените произведения. Това «приключение» прераства в артистичен опит и сама изложба е неoспоримо доказателство за това.