Бургас се измъква от снежния капан

И днес синята зона в Бургас  е безплатна

Обстановката в област Бургас остава усложнена. По-голямата част от републиканските и общински пътища остават затворени поради силни снегонавявания и ниска видимост. По думите на директора на ОПУ Бургас инж. Митко Порязов, който през изминалата нощ е следил на терен работата на снегопочистващите фирми, в най-критичните участъци видимостта е била ограничена до 2м, а поривите на вятъра са достигали 100 км/час.

От Пътно управление в Бургас информират, че отворени за движение са пътните отсечки Бургас-Малко Търново, Бургас – Царево, Бургас-Средец-Елхово, но с ограничение за движение на тежкотоварни автомобили над 12 т.

154 машини на снегопочистващите фирми чистиха пътищата от републиканската мрежа тази нощ. 2860,00 тона пясък, 1079,00 тона луга,1850,00 тона сол и 21,15 тона  калциев двухлорид са използвани само през вчерашния ден.

По последна информация на ЕВН 42 са населените места в региона, частично или цялостно останали без електричество. Авариите са предимно в общините Созопол, Приморско, Камено, Средец, Поморие, Бургас. Всички налични екипи на дружеството работят за отстраняване на проблемите с електрозахранването, но метеорологичните условия и на места трудния достъп усложняват работата на техниците.

Въпреки многократните апели на институциите, много хора са предприели пътувания, което е довело до закъсване на автомобилите и искания за евакуация. Над 17 са сигналите за бедстващи хора на територията на област Бургас, постъпили през нощта на телефон 112, на всички тях е реагирано незабавно.

Екипи на пожарната, областно пътно управление или съответните общини са евакуирали над 54 души. Към настоящия момент няма сигнали за бедстващи хора или такива, които се нуждаят от медицинска помощ. С МТЛБ се извозва родилка от село Вресово, Руен към болнично заведение в Бургас, е последната информация от спешния телефон.

Пристанището в града остава затворено. Летище Бургас приема полети. От БДЖ не съобщават за аварирали влакове, движението се извършва по направление, възможни са закъснения.

Към 10 часа е отворен за движение на всички МПС–та е пътят Бургас-Петолъчката. Айтоски проход също е отворен, но с ограничение за тежкотоварни автомобили над 12 т. Отворен е и Ришки проход, където ограничението е за автомобили над 3, 5 тона.

1b1d6ee8acd87406e8af639f48227587От пресцентъра на Община Бургас информираха, че  9 ч. сутринта без ток и вода са били Рибарското селище Ченгене скеле и село Извор. Проблеми с тока имат и 24 къщи в село Димчево, а Маринка е без вода. Екипи на EVN и ВиК остраняват авариите.

Остава затворена отсечката Меден рудник – Твърдица. В момента трасето се обработва от снегорини. Снощи, въпреки забраната, два автомобила са влезли в забранения участък и са закъсали. Двама от пътниците – двойка младежи, са били прибрани в  дома на кмета на Твърдица. Преди минути беше отворена отсечката Твърдица – Маринка.

Автобусите на „Бургасбус“ се движат нормално спрямо зимните условия. Градските линии са обезпечени изцяло. Към момента е спряно превозването на пътници към Българово, където снегът е над 1 метър, Драганово и Брястовец. Пътят към Българово е затворен и в отбивката от автомагистрала Тракия, и от страната на пътя Ветрен – Айтос.

Според прогнозите, тази вечер се очаква нови снеговалежи и натрупване на нови до 20 см. сняг.

Община Бургас призовава да не се навлиза в забранени за пътуване участъци, както и да се преустанови опитът да се пътува с летни гуми. Снощи четири автомобила са нарушили забраната и се е наложило да се изпраща специализирана техника.

Екипите на почистващите фирми работят в 24-часов режим. От днес започва почистването на вътрешните улици в комплексите, там, където е възможно да се влезе. На някои места заради паркирали автомобили е невъзможно да навлязат снегорини.

И днес синята зона ще е безплатна.