Да благодарим на… снега

Днес, 11 януари, е Световния ден на думата „Благодаря“ (International Thank You Day). Как да го отбележим? Естествено, като изричаме тази важна дума! Като деца ни казваха, че „благодаря” е една от вълшебните думички…

На кого да я кажем?

Всеки има на кого да благодари, без изобщо да се замисли. Аз, обаче, влязла в ролята на първопроходчик, пробивайки си пъртина през пресния  около 30-сантиметров сняг, реших да благодаря на Общината. За поредното ноу-хау. Непочиствайки пешеходните зони, общинарите дават възможност на няколко иновативни бургазлии роми да припечелят някой и друг лев. И те, нарамили лопати за сняг, се пазарят с хората от магазинчета, кафенета и други подобни из центъра на Бургас да им изчистят тротоара от снега и да ги предпазят от грозящите ги глоби. Да, става… Обаче не навсякъде… Алеите в градинките нямат собственици, някои тротоари също няма как да са грижа на определени стопани, а за площад „Тройката” и пешеходната „Александровска” в посока Централна спирка също няма с кого човек да се спазари…

pageТа, едно голямо „благодаря” на Общината за:

  1. Описаното по-горе Ноу-хау
  2. Екстремното тестване на зимни обувки
  3. Тренировките за пазене на равновесие
  4. Придобиването на умение за движение като през пясъците на Сахара, само че снежни
  5. Каляването на нерви при движение със средна скорост 100 м в час

И наистина много голямо „благодаря” за безплатната синя зона. Защото, право да си кажа, улиците, по които се движи градския транспорт са изчистени, че даже и асфалт се вижда.

Ситуацията със снежния капан, в който попадна Бургас тези дни може да се приеме за генерална репетиция. Защото синоптиците са категорични – непривичният за този район обилен снеговалеж няма да е последен. И дано не се налага пак да си отправяме подобни благодарности.

В крайна сметка може би „благодаря” трябва да кажем именно на снега. Ако той не беше се изсипал в такова количество, нямаше как in reality да се видим как ни бива в справянето с кризисни ситуации. Май не ни бива особено… Дано поне поуките ни не изтраят само до стопяването на бургаския сняг.