Изложбата Следи – Траектории гостува в столицата

След Париж бургазлиите Валентин Ганев, Мирослава Коларова, Тодор Жеков, Стойко Даскалов и Симеон Шивачев редят творбите си в София

След изключителното си представяне в галерията на Българския Културен Институт в Париж, петима бургаски автори показват творбите  си в София. В изложбата, подредена във Франция по покана на Тамара и Валентин Ганеви, артистично семейство от Бургас, което от години живее и работи във Франция, петима художници – автори с утвърдена идентичност представят живопис, фотография, литография и икони.

%d1%85%d1%83%d0%b4%d0%be%d0%b6%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5Изложбата на Валентин Ганев, Мирослава Коларова, Тодор Жеков, Стойко Даскалов и Симеон Шивачев, наречена « Следи / Траектории», е ярък акцент в биографията на художниците, както и в техните съзнания и души.

Петимата автори се познават отдавна. «Следите / Траекториите», които имат своята отправна точка през 1985 година в морския град Бургас, продължават да се развиват и да се пресичат през годините.

Макар колекцията да е визуално многолика, между творбите съществува здрава връзка. Те извличат силата си от прочутия бургаски артистичен дух, от града, който в продължение на десетилетия ражда артисти със силна индивидуалност и присъствие на националната и международната сцени, и който продължава да подхранва творческия дух на следващите поколения. Изложбата е «приключение», което започва преди 30 години в Бургас и поставя началната точка на следите, оставени върху представените произведения. Това «приключение» прераства в артистичен опит и самата изложба е неoспоримо доказателство за това.

Откриването на „Следи – Траектории” е от 18 часа на 17 януари, вторник, в галерия „Средец”, на бул. „Александър Стамболийски” № 17. Изложбата е реализирана по покана на Министерството на Културата и с подкрепата на Life Hospital, Бургас. Тя ще може да бъде видяна до 27 януари.