Националният литературен музей гостува в Бургас с изложба

Експозицията „Литература и памет“представя  ръкописи и лични вещи на български поети и писатели

На 12 януари 2017 г., от 18,00 ч. в Културен център „Морско казино“ – Бургас, Националният литературен музей открива уникална юбилейна изложба „Литература и памет“ с ръкописи и лични вещи на български поети и писатели. Експозицията е посветена на 40-годишнината от създаването на музея и може да бъде разгледана от жителите и гостите на Бургас до 12 февруари.

Посетителите ще могат да се запознаят с творческия и житейски път на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Елин Пелин, Емилиян Станев, Стилиян Чилингиров, Димитър Димов, Иван Богданов, Владимир Башев и др. В Бургас ще бъдат изложени сребърната лира – дар на Иван Вазов за юбилея му през 1895 г., мастилницата на Алеко Константинов и неговото свидетелство за адвокатска правоспособност, чашата, с която са кръщавани всички деца на П. Р. Славейков, дивитът* и пачето перо, както и ръкописи от кореспонденцията между Пенчо Славейков и Мара Белчева.

В експозицията ще бъде показана масата на П. Р. Славейков, на която е подписана Конституцията на 16 април 1879 г. Тази уникална вещ е част от интериора на Славейковата къща в София. Посетителите на изложбата в Бургас ще могат да видят на историческата маса копие на Търновската конституция, притежание на РИМ – Велико Търново.

В част от експозицията ще бъде направена възстановка на кабинета на Пейо Яворов с неговите лични вещи и ръкописи. Там ще са грузинската му кама, подарък от Гоце Делчев, портфейлът на поета със снимка на Лора, пистолетът, с който се прострелва Лора Каравелова и пистолетът, с който се самоубива Пейо Яворов.

Художествено-документалната експозиция включва също вещи от кабинета на Eлин Пелин, предсмъртния бележник на Христо Смирненски, първото издание на „Моторни песни“ от 1940 г. на Никола Вапцаров и др.

Във времето, през което ще бъде експонирана изложбата, ще бъдат прожектирани игрални филми по произведения на български класици, както и документални филми за живота и делото им. Националният литературен музей представя изложбата в Бургас с подкрепата и съдействието на Министерство на културата, Община Бургас и Сдружение „Черноморска Странджа“.