Убиват 430 хил. птици заради птичия грип

В страната са констатирани 63 огнища на птичи грип в 12 области. Засегнати са над 430 хил. птици, които до утре трябва да бъдат ликвидирани. Това е съобщила  Д-р Петя Петкова, зам.-изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ по време на среща с ветеринарния екип за извънредни ситуации на Общността, който е на посещение в страната във връзка с констатираните огнища на инфлуенца по птиците.

Ветеринарния екип за извънредни ситуации на Общността  е част от Европейската комисия. Посещението им в България няма за цел да проверява спазването на ветеринарното законодателството, а да се запознаят специалистите със ситуацията в страната и ако е нужно да окажат помощ с опита от други страни, в които е констатирана високопатогенна инфлуенца по птиците.

Европейските ветеринари се срещнаха с министъра на земеделието и храните Десислава Танева, ръководството на Българска агенция по безопасност на храните и представители на птицевъдния бранш, уточняват в сайта на българското ведомство.