Обучават общинари за риска от наводнения

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще проведе обучения на представители на общините с цел превенция на риска при експлоатацията на язовирите, които стопанисват. Това стана ясно на среща с Националното сдружение на общините (НСОРБ), инициирана от министъра на икономиката Теодор Седларски. Тя бе ръководена от заместник-министър Лъчезар Борисов, а в нея участие взеха изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова и представители на общини. Бургаски регион бе представен от община Карнобат. Присъстваха още представители на Министерството на околната среда и водите, заместник-председателите на ДАМТН Маргарита Юлиянова и Валтер Василев, главният й секретар Валентин Чиликов и др.
Стартира работа и по класифициране на язовирите според големината им, както и според риска, който евентуално биха носили за населението, инфраструктурата и стопанските субекти.
Общините са сред основните собственици на язовири в България, като управляват общо 4198 водни басейна. Те имат ангажимент да следят за безопасната им експлоатация. В тази връзка на срещата бе акцентирано, че вече са изпратени писма до всички тях за повишаване на вниманието и следене на нивото на водните басейни през следващите месеци, с оглед започващото снеготопене. Бяха обсъдени и възможностите за целево финансиране за подобряване състоянието на язовирите. Предстои да се направи общ анализ и координирани действия между местната и изпълнителната власт в тази посока.
Припомняме, че след законови промени в началото на миналата година бяха вменени на ДАМТН контролни функции по отношение на изпълнение на мерки за поддържане на язовирните стени и съоръженията към тях в изправно техническо състояние и осигуряване на безопасната им експлоатация; изпълнение на дейности по незабавно извеждане от експлоатация на язовирни стени и/или съоръженията към тях, които са в предаварийно състояние, до възстановяване на технологичната и конструктивната им сигурност или ликвидация на такива язовирни стени и/или съоръжения, ако възстановяването или реконструкцията им са нецелесъобразни. В агенцията действа и специализирана Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях”.

За първата година от дейността на ДАМТН, инспекторите са проверили над 5 хил. язовира. Направените предписания са повече от 4 хил. С подобряването на метрологичната обстановка ще продължат и масираните проверки на контролните органи на ДАМТН, за да се проследи как се изпълняват направените предписания.