Община Бургас превръща старите самолети край “Сарафово” в интерактивен музей

Предвижда се той да заработи на 29 юни, когато отбелязваме 70 години Българска гражданска авиация

 

Те са интересни, но амортизирани с годините и недостъпни – старите самолети, разположени в близост до летището в квартал „Сарафово“. Всеки се е заглеждал по тях и много хора, особено децата, изпитват желание да им се порадват отблизо, да ги докоснат. Още от 1998 година съществува идея те да станат авиомузей на открито, но до днес тя така и не е реализирана в пълнота.

Сега с тази задача се е заела Община Бургас, която работи за превръщането на зоната в нещо атрактивно както за местните жители, така и за туристите, които минават оттам ежегодно. Като първа стъпка тя придоби собствеността върху старите самолети, които юридически се водеха към Летище Пловдив. Вече се работи по възстановяване на добрия външен и вътрешен вид на летателните апарати, изгражда се нова алейна мрежа за подобряване на достъпността.

Авиомузеят включва големи и малки граждански и военни самолети. Той е замислен с възможност за обогатяване и усъвършенстване във времето. На посетителя ще се осигурява непосредствен контакт с външността и вътрешността на самолета – пилотската кабина, пултове за управление, салона в пътническите модели. За всички експонати се предвижда поставянето на информационни табели, описващи тяхната характеристика и история. На тях ще има QR код, който препраща потребителя към интернет страница, предоставяща му пълна информация за съответния самолет.

Идеята на Община Бургас за интериора е той да включва артикули, свързани с авиацията (костюми, значки, снимки, картички, макети на самолети и др.), UV стая и пилотска кабина с виртуални очила. Така посетителите ще могат да влязат в ролята на авиатор и да „летят“ със самолета. За всички помещения е предвидено интерактивно светлинно и звуково оформление. Ще бъдат поставени говорители, издаващи звуци, близки до тези на самолета в полет, също така дикторски глас за историята на апарата. Ще се постави и проектор, прожектиращ видео от полети на подобен самолет. Ще се обособи зона, където посетителите на музея могат да си закупят сувенири.

Като цяло експозицията ще бъде зонирана в три основни направления – Гражданска, Селскостопанска и Военновъздушна авиация. Около самолетите ще има кътове за почивка със свободен достъп до интернет и възможност за зареждане на мобилни устройства.

Летателните апарати в авиомузея са следните:

АН-2P МНОГОЦЕЛЕВИ

АН-12BK ТРАНСПОРТЕН САМОЛЕТ

АН-14 ПЧЬОЛКА ТРАНСПОРТЕН САМОЛЕТ

АН-24В ТРАНСПОРТЕН САМОЛЕТ

МИ-2 МНОГОЦЕЛЕВИ ХЕЛИКОПТЕР

МИГ-17 ИЗТРЕБИТЕЛ

МИГ-21 ИЗТРЕБИТЕЛ

L-29 УЧЕБНО-ТРЕНИРОВЪЧЕН

ТУ-154 ПЪТНИЧЕСКИ.

 

20170209_134726733_ios 20170209_134651574_ios 20170209_134525610_ios