РДГ Бургас се отчете пред журналисти

Иглолистните гори в Бургаско боледуват, стана ясно на традиционния брифинг на дирекцията

Като динамична и пълна с новости определи пред журналисти изминалата 2016 година инж. Венелин Радков – директор на РДГ-Бургас. На традиционния вече брифинг той сподели постигнатите от дирекцията успехи и проблемите, които ще се решават и занапред.

Като най-сериозен  проблем се открои заболяването на изкуствено създадените иглолистни гори в района. Те страдат от корояди, гъбни заболявания, липса на влага. „Изкуствено създадените дърветата в Бургаска област не са на мястото си и не се чувстват комфортно при тези надморски височини, затова започват да боледуват”, обясни инж. Радков. Ако заболелите дървета не се премахнат навреме, короядът започва да се разпространява с голяма сила. При санитарна сеч през 2016 година са премахнати  315 ха иглолистна гора. Принудителни сечи са приложени на 117 хектара. Общият обем на изсечената маса е 13 715 куб.м. Най-сериозно е положението в района на Карнобат. Следват Средец и Несебър. Предстоят срещи с населението, пред което ще се обяснят причините, налагащи сечите. На мястото на иглолистните гори ще се засадят типичните за региона дъб, ясен, клен, бук и други.

Общо горските територии в Бургаска област са 341 623 хектара, което представлява 44% от цялата площ на областта.

Нововъведенията през 2016 година са свързани  с въвеждане навсякъде на електронни превозни билети и електронни дневници, което дава възможност за ефективен контрол и проследяване на дървесината от отсичането до крайния й потребител. Във всички 252 склада в областта е въведено 24-часово видеонаблюдение.  Всички автомобили, превозващи дървесина, са снабдени с GPS. Вследствие на новостите нарушенията са чувствително намалели – похвали се инж. Радков.

За изминалата година са извършени 26 комплексни проверки и 13 тематични. Проверени са 911 насаждения. Общо са съставени 1597 акта за нарушения. 18 преписки са дадени на прокуратурата, петима ловци са лишени от право на лов. Събираемостта на санциите е повишена, в сравнение с други години. От глоби за 2016 година са събрани 100 317 лева, което е 24 %  от сумите по наказателните актове.

Годината ще се запомни и с регистрираните 83 ловни трофея. В землището на Черноморец е отстрелян глиган, който в официалната статистика на България се нарежда на трето място.

Бракониерите продължават да бъдат проблем, стана ясно днес. Предстоят дела срещу нарушители, установени при акции в Средец, Несебър и Ропотамо. 277 са се явили на изпит за придобиване на ловен билет. От тях 237, сред които 5 жени, са издържали изпита и вече имат право да ловуват.