Три нови автобусни линии в Бургас от петък

На пресконференция днес в сградата на Община Бургас ръководството на общинския превозвач „Бургасбус” запозна журналистите с предстоящите промени в новата транспортна схема на града. Новата транспортна схема предизвика недоволство сред гражданите заради необходимостта от прикачваме, липса на валидатори във всички автобуси и наличието на изолирани от схемата участъци в града. След тримесечно наблюдение ръководството на превозвача предприема въвеждането на три нови автобусни линии, което ще стартира от 24.02.2017 г.

Новите маршрути са 9, Б11 и Б12 и ще свързват комплексите „Изгрев” и „Славейков” с „Меден рудник”. Линиите Б11 и Б12 ще заместят досегашните 11А и 12А, които ще бъдат преустановени. Заложено е линия Б11 да обслужва живеещите на ул. „Въстаническа”, да минава през бул. „Захари Стоянов”, а след като излезе от комплекс „Меден рудник” през ул. „Индустриална” продължава по бул. „Демокрация” и  ул. „Петко Задгорски” до терминал „Изгрев”.

Б11 и Б12 ще използват старите спирки на Терминал „Юг” и няма да влизат в отбивката преди него.

Зона А на к-с „Меден рудник“ ще се обслужва от линия Б12 и ще я свързва с комплекс „Славейков” през „Индустриална” и „Демокрация”, като от кръговото на „Зорница” автобусът ще продължава към бул. „Проф. Янко Комитов” и терминал „Славейков”.

Новата линия 9 ще свързва „Меден рудник” с к-с „Славейков” и ще замести линиите 91 и 92 след тяхното преустановяване. Въвеждането й цели да обслужва пътниците от всички зони на „Меден рудник” и да прави връзка с центъра на Бургас, с площад „Трапезица” и автогара „Запад”.

Заради липсата на валидатори във всички транспортни средства все още няма да бъде възможно пълноценното използване на 45-минутния гратисен период – пътуване с прекачване  с едно чекиране. Продължава да създава неудобство и премахването на старите автобусни линии 12 и 12А, твърдят граждани.