Нов живот за стара баня

Старата баня в двора на ОУ „Любен Каравелов“, която от десетилетия се руши, ще бъде съживена. Станалата дом на скитници и наркомани рухваща постройка ще се превърне в модерна сграда за обучение на млади хора.

Ремонтните дейности за това стартират със средства, осигурени по  проект „Подобряване качеството на образованието чрез модернизиране на образователната инфраструктура в град Бургас- І етап“ ДБФП №: BG16RFOP001-1.004-0001-C01., който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Банята става модерен обучителен център към ОУ „Любен Каравелов“, който ще носи името „Академия Европа“. Проектът предвижда цялостна реконструкция на старата сграда, внедряване на мерки за енергийна ефективност, обновяване на прилежащия  терен и дворните пространства. В резултат от изпълнените дейности ще бъде създаден допълнителен капацитет за обучение и извънкласни дейности към училището, отговарящ на най-съвременните тенденции в европейското образование. Ще бъдат обособени две зали за работа с деца, една многофункционална зала, зала за обучение, компютърна читалня с електронна библиотека. Сградата ще разполага с достъпна среда за хора с увреждания.

Това е един от 9-те образователни обекта, които Община Бургас обновява по проект „Подобряване качеството на образованието чрез модернизиране на образователната инфраструктура в град Бургас – І етап“. Той се изпълнява в рамките на водената последователна местна политика за модернизация на бургаското образование, като гаранция за устойчиво социално-икономическото развитие на града в следващите години.