Започва седмицата на гората

„Гората е живот“ – това е мотото, под което ще премине традиционната Седмица на гората през 2017 година, която започва официално на 3 април и свършва на 9 април. Цяла седмица различни инициативи ще запознават хората с грижата за българската гора, както и с екосистемните ползи от нея.

От тази година Седмицата на гората има и свое постоянно лого. То е дело на ландшафтния архитект Христо Ангелов. Запазеният знак бе отличен в рамките на конкурс, проведен преди година от Изпълнителна агенция по горите.

В различните събития, част от Седмицата на гората, ще се включат Изпълнителна агенция по горите, Регионалните дирекции по горите, структурите на шестте държавни горски предприятия, както и природните паркове.

Един от основните акценти по места е успешната национална инициатива „Лесовъд за един ден“. В нея горските служители демонстрират дейностите по опазване и грижа за природата. На децата се предоставя възможност чрез интерактивни игри и занимателни беседи с лесовъди да научат повече за лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях.

Инициативата „Лесовъд за един ден” ще се проведе на 1 април 2017 г., от 10,00 ч. на територията на община Бургас, защитена местност „Пода” – природозащитен център „Пода”.

Сертифицирани експерти от РДГ Бургас, ДЛС Ропотамо и ДПП Странджа по горска педагогика ще предоставят възможност на децата от ОУ „П. К. Яворов” – с. Крушевец, чрез интерактивни игри и занимателни беседи с лесовъди, да научат повече за лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях.

А служителите на природозащитния център „Пода”, който е включен в 100-те национални туристически обекта на България ще разкажат на децата интересни факти за изключителните природни ценности на Бургаските влажни зони и ще им покажат новата си интерактивна изложба. От терасите на природозащитния център децата могат да наблюдава с бинокли и далекогледна тръба различни видове птици.

Предвидено е и залесяване с едроразмерни фиданки, като в него участие ще вземат официални гости, ученици и журналисти.