Университет „Проф д-р Асен Златаров” с шест нови специалности

В новите направления ще обучават специалисти за СПА-туризма, дизайнери, софтуерни инженери, автомобилни спецове.

Шест нови и изключително атрактивни за професионална реализация специалности разкриват с предстоящия прием в Университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Бъдещите зрелостници в бургаската Алма Матер ще развиват академичните си познания и практическа подготовка в още 17 направления, които бяха представени на ежегодната пресконференция по случай откриването на кандидатстудентската кампания за учебната  2017/2018 година.

Към досегашните 17 приоритетни направления вузът прибавя и Химия на козметичните и повърхностните вещества, Екология и екологичен мениджмънт, Софтуерно инженерство, История и философия, Автомобилна електроника и компютърен и индустриален дизайн.

Въвеждането на новите специалности е още една стъпка по пътя ни към утвърждаването на университета като лидер сред висшите училища в страната, а с новите 2 футболни игрища целим да привлечем и юношите към спорта и здравословния начин на живот”, каза доц. Миткова.

Ректорът на университета доц. Магдалена Миткова изтъкна, че новите специалности са сред едни от най-перспективните за професионално развитие на пазара на труда в Бургас и страната. Като най-големия в Югоизточна България университетът е подготвен да приеме и обучи над 1000 студенти, обяви тя. Относно качеството на образованието доц. Миткова бе категорична, че с 300 квалифицирани преподаватели и непрекъснато обновяваща се материална база Университет „Проф д-р Асен Златаров” гарантира на бъдещите професионалисти адекватна и отговаряща на съвременните изисквания образователна квалификация и подготовка.

В детайли новите 6 специалности представиха ръководителите на съответните научни направления.

Проф. дхн Любомир Влаев, ръководител на катедра „Физикохимия” към факултета по Природни науки, представи бакалавърската програма по Химия на козметичните и повърхностно активните вещества. Проф. Влаев нарече специалността интердисциплинарна и обединяваща направленията на химията, физиката и медицината в името на общото благо – защитата на обществото от зловредните действия на химичните вещества използвани в индустриите, произвеждащи парфюмерийни, козметични, перилни и почистващи препарати и от околната среда.

Характерът на региона е подчертано туристически, с много добре развит рехабилитационен бизнес, с кални и солени бани и има място за развитие на професионалистите от тази специалност. Завършилите бакалавърската програма ще са желани както в научно-изследователските и клинични лаборатории, така и в рехабилитационни и СПА-центрове у нас и по света”, допълни проф. Влаев.

Възможностите, които се разкриват пред студентите, избрали специалността Екология и екологичен маркетинг представи ръководителят на катедра „Екология и опазване на околната среда” доц. д-р Донка Димитрова Тодорова. „Тази специалност ще обучава специалисти, които ще бъдат еколози и мениджъри. Подготвили сме 3 учебни плана по специалността – един за образователно-квалификационна степен бакалавър и два за магистратура”, обясни тя.

Доц. Вардева, ръководител на катедра „Компютърни системи технологии” представи специалност Софтуерно инженерство. „В новата специалност сме заложили обучението да се осъществява във фундаментална насока. Заложили сме най-вече на специализираща практика. Завършилите Софтуерно инженерство ще могат да проектират, поддържат и оценяват, да тестват и софтуер и да покриват всякакви области в компютърните приложения”.

Част от направление „Комуникационна и компютърна техника“ от тази учебна година в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас ще бъде и специалност „Компютърен индустриален дизайн“.

Висококвалифицирани кадри за пазара на труда в областта на автомобилната индустрия ще подготвя за първи път със степен „професионален бакалавър“ Бургаският държавен университет. Завършилите новата специалност „Автомобилна електроника“ ще могат да се реализират във фирми за разработване и производство на електронни автомобилни системи, управление и дизайн на печатни платки, фирми за диагностика, ремонт и тунинговане на автомобили. Професионалните бакалаври ще имат всички необходими знания и умения да прилагат наученото като специалисти в държавни и обществени институции, търговски дружества и организации, както и в частния бизнес. Завършилите специалността студенти ще могат да продължат обучението си за „магистри“ в Университета.

Утвърдените вече традиции във висококачествената подготовка на педагогически кадри в различни специалности университетът развива и тази академична година с новата специалност „История и философия“. Бъдещите абсолвенти ще могат да се реализират в системата на образованието и културата, в това число и като учители по история и философия.