Учителка пренареди ГЕРБ-листата, общо 5 депутати от Поморие след 1989-та

Началната учителка от Поморие Ася Пеева стяга куфарите за парламента. Тя заемаше 11-то място в ГЕРБ-листата на Втори бургаски многомандатен район, но със събраните над 6000 преференции от вота за 44-тото Народно събрание измести Диана Саватева от втората позиция и се нареди след водача Ивелина Василева. Ася Пеева освобождава мястото си на общински съветник от ГЕРБ в местния парламент, а също и на председател на Комисията по образование и култура.

След демократичните промени през 1989 година инж. Петко Георгиев представлява „синьото“ градче във Великото народно събрание и слага подписа си под новата конституция на Република България.

Парламентарен опит трупа и Юсеин Джамил от ДПС. Преди да седне на депутатската скамейка, той беше заместник на кмета от СДС инж. Георги Трухчев.

Настоящият кмет на община Поморие Иван Алексиев не успя да влезе от раз в народното събрание през 2009 г.  Той беше позициониран по-назад в листата на ГЕРБ, но късметът го споходи с изтеглянето на Ивелина Василева за министър в кабинета на Бойко Борисов. Като кандидат на ГЕРБ за кмет в община Поморие отново не му се получи от първия път.

В историята на българския парламент, макар и за кратко, се вписа и общинската съветничка от БСП Ива Кусева. Тя зае мястото на починалия депутат Димчо Михалевски, който се ползваше с огромно уважение и респект от всички политически сили.