Защо Планът „Юнкер“ е важен за икономиката на България?

  Планът „Юнкер“ се съсредоточава върху инвестициите, а България има нужда да се справи с ниските равнища на инвестиции. Малкото инвестиции водят до забавяне на икономическия растеж и невъзможност за осигуряване на нови работни места в реалната икономика. Казано накратко: чрез Плана инвестициите могат да бъдат стимулирани и така да се обърне тенденцията за спад на инвестициите в страната ни, коментира за сайта „На брега“ финансовият и икономически анализатор Румен Гълъбинов.
Според него Планът предлага допълнителни възможности за инвестиционно финансиране, без да се взимат нови държавни заеми. Правилното прилагане на плана е предпоставка за достигане на парите до реалната икономика и подобряване на инвестиционната среда. Удовлетворяването на потребностите от инвестиции ще насърчи конкурентоспособността на българската икономика. Използването на плана е добър вариант за ускоряване на икономическото развитие на България в следващите няколко години, смята Гълъбинов.
Той изтъкна, че от 2008 г. насам България страда от ниски равнища на инвестициите и това налага необходимостта от общи усилия за обръщане на тенденцията.
„Налице са средства и те трябва да бъдат мобилизирани навсякъде в подкрепа на инвестициите“, допълни финансовият и икономически експерт.