Корейската група „Норъм Мачи“ свири в Бургас на 7 юни

Корейската група за перкусии „Норъм Мачи“ ще разкрие екзотиката и неповторимата атмосфера на своята страна от сцената на Летния театър в Бургас. Оригиналният и различен музикален спектакъл ще бъде само един –  на 7 юни от 19.30 часа в Летния театър при вход свободен.

 

Още от основаването си през 1993 год. ансамбълът се опитва да преоткрие своята традиционна музика, като общува с други видове музика, без да губи автентичността си. Групата носи името си от термина, използван от корейските естрадни певци, който показва комбинация от качества  и умения, усвоени само от най-добрите изпълнители.

Определението  „Норъм Мачи“ се отнася за изпълнителя,  който е толкова способен, че никой друг не би посмял да го повтори. Ансамбълът се радва както на признание в своята родина, така и по света, като групата е решена да не се обвързва с миналото, а да общува с публиката тук и сега. Критиците и аудиторията са нарекли „Норъм Мачи“ очарователен и ориентиран към бъдещето ансамбъл заради начина, по който художниците се свързват с публиката, очевидното удоволствие,  с което те изпълняват репертоара си и дълбоките емоции, които споделят, когато се движат напред и назад между миналото и настоящето.

„Норъм Мачи“ се специализират във виртуозната перкусионна музика, позната като Samul-nori. Тази вълнуваща музика е представена за първи път на Запад в края на 70-те години от легендарния ансамбъл. Samul-nori е модернизирана и адаптирана за сцена  версия на древната пунгмул-нори – древен ритуал, произтичащ от шаманизъм и анимизъм. Samul-nori (Samul означава „четири предмета“ и Nori означава „игра“) се изпълнява  предимно от четири традиционни инструмента: Джанг-гу, Бук, Джинг и Куангвари. Други използвани инструменти са Taepyongso и Piri.

Всеки от четирите основни инструмента представлява различен елемент от природата: Джанг-гу представлява дъжд, Бук – облаците, Джинг – вятъра и Куангвари – гръмотевична буря. Ин и Ян също си намират своето отражение: Букът и Джанг-гу представляват звука на Земята, докато Джинг и Куангвари представляват звука на небето.