Най-значимата в света колекция от монети ще гостува на Историческия музей в Приморско

За празника на града ще бъде показано и златното съкровище от времето на Александър Македонски

Най–значимата научна колекция в света с монети на скитските царе ще гостува на Историческия музей в Приморско по случай празника на морския град и 20- годишнината от обявяването му за община. Нумизматичната изложба ще бъде представена на 24 май от 11 часа и ще гостува в музея до края на летния сезон.

Приморско се готви да приеме изложба, която е необикновена и пионерна не само за българското музейно дело. Тя ще е впечатляващо явление в научния живот на туристическата община и ще бъде достъпна за всички, които биха искали да научат повече за най-старата история на нашите земи.

Експозицията ще бъде показана в съвършено нов тип витрини, конструирани от Нумизматичен музей-Русе специално за излагане на монети.Те са новост за целия музеен свят и дават възможност на посетителя да види “на живо” всяка една монета. Освен това всяка монета може да бъде видяна на монитор, увеличена няколко пъти и снабдена с всички необходими данни: описание на изображенията, размери, тегло.

На празника на града на 24 май ще бъде показано и златното съкровище от времето на Александър Македонски. Откритата в местността „Силихляр“ край Приморско златна находка до този момент се съхраняваше в НАИМ при БАН, тъй като музеят не разполагаше с подходящо защитено помещение. В момента в Историческия музей в Приморско се изгражда специален трезор, който ще съхранява ценната находка.