НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА ТЪРЖЕСТВЕНО 9 МАЙ

Eмблематичната дата в историята на страната, а и на цялото човечество, 9 май – Ден на победата и Ден на Европа, бе отбелязана с няколко събития в Несебър. Началото бе поставено с полагане на венци и цветя пред паметниците на загиналите във ВСВ в село Кошарица , с. Гюльовца и в гр. Свети Влас. Честването на паметната дата продължи с отдаване на почит пред Стената на паметта, която бе експонирана във фоайето на читалище „Яна Лъскова-1905“. На нея бяха поставени снимки на загинали във Втората световна войната руски и български воини. Пред Стената на паметта отец Петър от храма „Св. Успение Богородично“ в Несебър отслужи заупокойна литургия за загиналите български и руски войни през ВСВ. Веднага след това пред паметната плоча на антифашистите в близост до читалището в стария град представители на Община Несебър, Народно читалище „Яна Лъскова“, местната структура на НД „Русофили“, руската общност в община Несебър, представители на посолството на Русия в България, политически сили и общественици поднесоха цветя и венци и отдадоха почит на героите. След това бе организирала подавка в читалищната сграда в памет на починалите.
Финал на събитията по повод емблематичната дата сложи близо двучасов емоционален концерт, който започна с минута мълчание в знак на уважение и признателност към загиналите във Втората световна война герои. В последната проява взеха участие състави към НЧ „Яна Лъскова – 1905”, възпитаници на СУ „Любен Каравелов” – Несебър, Общински детски комплекс Несебър, КСТ „Несебър“, както и представители на руската общност в Несебър. От името на кмета на Община Несебър г-н Николай Димитров Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър – Световно наследство“ прочете поздравителен адрес, в който се подчертаваше, че „9 май е онази сакрална, славна и почитана дата в историята на света, символизираща стремежа към единство, мир и просперитет.“ В адреса се изразяваше почит и благодарност към всички знайни и незнайни герои, без чиито саможертвата и подвига историята би била друга.

Специален гост на честванията по повод 9 май в Несебър бе Александър Курков, втори секретар от посолството на Руската федерация в Република България.Той присъства на всички събития, организирани по повод емблематичната дата – от сутрешното поднасяне на венци и цветя пред паметните плочи на територията на общината до финалния концерт, състоял се в читалище „Яна Лъскова“. Там той поздрави присъстващите с празничния 9 май и прочете поздравителен адрес от името на посланика в Русия у нас Анатолий Макаров.

Празничното честване на 9 май бе организирано от Община Несебър, Общинска организация движение „Русофили“ – Несебър, Съдружие на руските клубове – Несебър, Общинска организация на СОСЗР -Несебър със съдействието на НД „Безсмъртен полк на България” –София.