Екоминистърът: Ще следим посоката на изтичане на отпадъчните води от заведенията по плажа през целия сезон

Всички временни обекти по плажовете това лято ще бъдат проверявани за отпадъчните води от тях и къде изтичат. Това обявиха министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова по време на проверката на пречиствателната станция Равда-Слънчев бряг-Несебър. „Ще следим дали отпадъчните води от заведенията са включени в канализационните мрежи“, каза министър Димов.

Целта на проверките, които правим съвместно с Министерството на туризма, РИОСВ и здравните инспекции, е да имаме по-чисто море през този сезон, подчерта министърът на околната среда. „Пречиствателната станция Равда-Слънчев бряг-Несебър работи нормално и гарантира, че няма да има проблеми. Тя е голяма и обслужва трите курорта. Започва реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция Китен-Приморско, за която са осигурени 17 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, обяви министър Димов.

Той очерта като най-голям проблем липсата на пречиствателна станция в Синеморец и допълни, че Несебър е първата морска община, която ще подготви актуален план за подобряване на чистотата на атмосферния въздух. Договорът вече е подписан по ОПОС и е на стойност около 129 000 лв.