Ограничават плащанията в брой над 1000 лева

Промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс минаха на първо четене днес в парламента. Депутатите приеха колосална рестрикция за плащанията в брой. В предходните и заключителни разпоредби на Закона за ограничаване на плащанията в брой са заложени изменения. Към момента прагът на кешовото разплащане е 10 хиляди лева, но според гласуваните промени ще е така само до 31 август, когато ще падне на 5000 лева. Предвижда се от 1 януари 2018 г. прагът да бъде свален до 3 хиляди лева, а от 1 януари 2019 г. да падне до 1000 лева.
ОТ  ПП „Атака” се противопоставиха на тази мярка и заявиха, че при  второ четене на законопроекта от групата на „Обединените патриоти” ще продължат да настояват прагът за плащания в брой да остане 10 000 лева. Според тях това са лобистки изменения в интерес на банките, които ще увеличат печалбите си от транзакции. От друга страна било спорно дали мярката ще е от достатъчна полза за ограничаване на сивия сектор и за попълване на държавния бюджет.
На първо четене промените бяха одобрени със 102 гласа „за”, 80 „против” и 3 „въздържал се”.
Срещу закона гласуваха БСП, ДПС и „Воля”.
Положителното от промените в Данъчно-осигурителния кодекс  е свързано с ограничаването на порочната практика за прехвърляне на фирми със задължения към клошари или други несъстоятелни лица.