Потомка на знатни възрожденци гостува с любовна поезия в Бургас

Потомката на знатните възрожденски родове на Добри Чинтулов и Сава Доброплодни  Илеана Стоянова ще гостува в Бургас на 7 юни, сряда. Тя ще представи в Дома на писателя от 18 часа своята любовна поезия, събрана в книгата „Лятото на астрите“ ( ИК „Знаци“) .

Сборникът с любовна лирика на Илеана Стоянова  бе определен като литературно събитие от Съюза на българските писатели. Редактор на изданието е поетът Георги Константинов, след смъртта на Петя Дубарова (тогава главен редактор на сп. „Родна реч“), прави и невъзможното да събере и издаде първата книжка със стихове на Петя Дубарова „Аз и морето“.

Стиховете на Илеана Стоянова са публикувани многократно в сп. „Пламък“, сп. „Орфей“, сп. „Везни“;  сп. „Страница“; сп. „Понеделник“;  сп. „Български писмена“; в. „Литературен вестник“; в. „Труд“; в. „Преса“; в. „Словото днес“ и други издания. Превеждани са на френски, сръбски и македонски. Тя е автор на девет публикувани стихосбирки. Нейни творби са включени и в двутомната библиофилска антология „Български поетеси. Избрано“ (1997, под съставителството на Блага Димитрова), както и в двуезичното (българо-френско) литературно списание „Български писмена“.

Авторката споделя, че при съставянето на „Лятото на астрите“  е била вдъхновена от музиката и историята на Мелоди Гардот. Изпълнения на американската джаз и блус певица ще звучат и по време на представянето на книгата.  Водещ на вечерта ще бъде Добрина Топалова.