Ясна поляна става център на фолклора и нестинарството

За първи път тази година ще се проведе фолклорен събор „Ясна поляна“

Истински празник очаква този уикенд жителите и гостите на едно от най-красивите села на морската община Ясна поляна.

 

От 2 до 4 юни на традиционния си събор селото ще даде възможност за изява на местните фолклорни състави и индивидуални и групови изпълнители от страната. Специално за празника председателят на читалище „Самообразование – 1919“ -маестро Стойко Стойков, подкрепен от Община Приморско, организира  фолклорен събор „Ясна поляна“. В програмата са включени още демонстрация на нестинарския обичай и народни борби.

Първият фолклорен събор „Ясна поляна“, който е с конкурсен характер,  ще събере на една сцена над 200 индивидуални и групови изпълнители от страната. В него ще вземат участие и всички самодейни състави на община Приморско. Специални гости ще бъдат изпълнители от Молдова.

Фолклорният форум е дело на организационен комитет с председател маестро Стойко Стойков. Той се провежда под патронажа на кмета на община Приморско д-р Димитър Германов със съдействието на кметство Ясна поляна с кмет Георги Георгиев и читалище „Л.Н.Толстой – 1926“.  Събитието ще започне от 16 часа на 2 юни /петък/. Компетентно 5-членно жури  с председател Марин Маринов – собственик на музикална телевизия „Сънрайз Маринов“ стриктно ще следи и оценява участниците. В журирането ще се включат маестро Стойко Стойков – основател и директор на НФП „Приморска Перла“,  Христо Йорданов – фолклорист и ръководител на ФА „Приморско“, Калиопа Трендафилова – гл. спец. „Култура“  в Община Приморско и популярната народна певица Кичка Христова.

За традиционния събор са предвидени и нестинарски игри, които ще бъдат една от атракциите в празничната програма. Народните борби пък ще бъдат поредното предизвикателство за демонстриране на спортен хъс.