Ветроходът „Rainbow Warrior III” на Greenpeace акостира на Морска гара Бургас

„Пристанище Бургас” ЕАД ще приеме през август ветрохода на „Грийнпийс“ „Rainbow Warrior III”. Посещението е в подкрепа на кампанията „Свободни от пластмаса“, която се осъществява в партньорство с екосдружението „За Земята. Инициативата цели да се замислим за последиците върху околната среда от леснодостъпните найлонови торбички, пластмасови чаши, чинии, сламки и др., които ползваме непрекъснато в ежедневието си.

 В пристанище Бургас корабът ще пристигне на 5.08 и ще остане до 7.08., като на 5 и 6.08 ще бъде отворен за посещения на гражданите. Организаторите от „Грийнпийс”-България са предвидили различни забавления и съпътстващи събития, като вечерите по време на престоя ще бъдат прожектирани безплатно екологични филми. За периода на посещение на ветрохода ръководството на „Пристанище Бургас” ЕАД отваря вратите на Морска гара за посетителите на събитията на „Грийнпийс“.

Любопитно за „Rainbow Warrior III

Ветроходът „Rainbow Warrior” е третият кораб на организацията „Грийнпийс“. За разлика от предходните два кораба е построен специално за организацията. Пуснат е на вода, през октомври 2011 г. Той е екологично съобразен, плава основно на вятър и притежава „Зелен паспорт“. Формата на корпуса е проектирана специално за изключителна енергийна ефективност, двигателите отговарят на най-високите екологични стандарти, вредните газове са минимизират, извършва се биологично третиране на отпадната вода, централна система за зареждане на горива и масла е проектираната за предотвратяване на разливи, дори боядисването му съобразено с околната среда.

Предварителна програма от турнето на „Rainbow Warrior III” в Бургас

 

5 август

12:00 – 13:00 Пресконференция на борда на кораба

16:00 – 19:00 Отворени врати и фестивал (работилници, игри и други на кея)

21:00 – 23:00 Прожекции на филми на кея

6 август

10:00 – 13:00 Отворени врати и фестивал

16:00 – 19:00 Отворени врати и фестивал

21:00 – 23:00 Прожекции на филми на кея

7 август

13:30 – 16:30 Кръгла маса за общини – свободни от пластмаса

„Rainbow Warrior III” ще остане в България до 14 август. Повече за кампанията „Свободни от пластмаса“ на „Грийнпийс“-България може да намерите: http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/campaigns/plastics/.