Координационният съвет по туризъм за област Бургас  поставя на фокус Слънчев бряг

Днес се проведе първото заседание на Координационния съвет по туризъм – 2017 за Бургаска област. На срещата в сградата на областна управа присъстваха вицепремиерът с ресори туризъм и икономическа и демографска политика Валери Симеонов, сътрудникът му Георги Николчев, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, кметове на морските общини, представители на НАП, инспекцията по труда, МВР, БАБХ и други държавни органи и институции, които имат отношение към обезпечаването на спокойно и сигурно летуване на туристите. Първата част на срещата беше при затворни за медиите врати.

„Беше делова, практическа, прагматична. На нея обсъдихме проблемите, които все още не са решени в отделните ресори и набелязахме мерки за съвместни действия в посока обезпечаването на гладкото протичане на сезона от законова гледна точка”, сподели Валери Симеонов впечатленията си от срещата.

Основният акцент при координационният съвет по туризъм е недопускането на шум след  23.00 или 00.00 часа, в зависимост от приетите наредби на местните власти на отделните общини. На днешното заседание са били набелязани конкретни мерки за съвместни проверки в шумните заведенията, които нарушават съня на летовниците. Кои точно ще са те не беше издадено, но вицепремиерът сподели резултати от извършена проверка в Слънчев бряг, която е организирал.

„В съботната вечер лично извърших проверка с шумоизмервателен уред при разходка в Слънчев бряг. Мога да ви информирам за някои от резултатите от нея, свързани с прословутата група от заведения на Южния плаж на комплекса – какаота, бедруми, кубанити и дъ уани. При норматив от  40-42 децибела допустим шум в нощния клуб, уредът засече отвън, на 200 метра от „Бедрум”, 94 децибела шум. Пред хотел „Сирена”, който е първият хотел зад тази група заведения, установихме 94,1 децибела, а на 400 метра от въпросното открито заведение, което тероризира целия залив, заедно с „побратимите” си в този район на к.к. „Слънчев бряг”, пред „Оазис”, констатирахме 91,9 децибела. Сами можете да си направите извода – за какво брутално газене на нормативните актове става въпрос. Не е тайна, че сме насочили точно в тази посока проверките на различните административни органи”, каза Симеонов.

След взетите мерки от координационния център по туризъм, а и с предстоящите проверки на различните институции,  се цели налагане на ред и намаляне на високите децибели в Слънчев бряг.  Освен това, при установяване на комплексни нарушения и рецидиви,  ще се прилагат крайни мерки – като затваряне на нощните заведения. Затова и проверките ще бъдат съвместни, изтъкнаха на срещата с медиите представителите на държавната власт.

Зам. министър-председателят посочи, че освен проблемите с шума, на заседанието на закрити врати в Областна управа са били обсъдени и нарушения от друг характер.

„Насочихме вниманието на органите на НАП към различните атракциони на колелца. Това са десетки, дори бих казал стотици нелегални обекти, които се появяват на централната и крайбрежната алеи в Слънчев бряг от нищото след 22.00 часа.  Тя предлагат всякакви услуги на почерпените туристи – от игра на футболни вратички, екзотични папагали и влечуги за снимки, колички, машинки за хващане на играчки, лостове за набиране и боксови круши, до различни увеселителни будки и павилиончета. Заради тях централната алея става непроходима.  Към тях могат да се прибавят и незаконни хладилни витрини, сладоледаджийници, царевица и други.
В тъмната част на денонощието Слънчев бряг е курорт без всякакъв контрол, затова сме решили да го упражним. Самото АД  („Слънчев бряг” АД) няма възможността и правомощията да се справи само, затова сме взели законово решение да бъде поставен край на тези своеволия на различните търговци от този тип, които отгоре на всичко не разполагат и с касови апарати”, разкри Валери Симеонов и допълни:

„Заведенията в Слънчев бряг са много. При двучасовата си обиколка установихме, за съжаление,  нередности при десетина заведения, като  не малка част от тях се намират на централната улица и крайбрежната алея на комплекса. Казвам „за съжаление”, защото точно тези две перпендикулярни улици изграждат цялостния облик и впечатления за Слънчев бряг и не смятам, че те отговарят на цивилизационния избор и приличие.

Ще бъдат спрени и транспортните средства, които са нерегламентирани и не отговарят на никакви нормативни изисквания. Това са т.нар. „електрически бъгита и триколки”, с които непълнолетните летят с 30-40 км/ч. Те са опасни за живота и здравето на туристите и създават условия за произшествия с непредвидим изход. В тази посока сме насочили и органите на полицията, наложени са десетки актове и най-вероятно ще се стигне до изземване на превозните средства от този вид и запечатване на обектите, които ги предлагат. Оказва се, че и те работят без касови апарати”, завърши Симеонов.

Областния управител на Бургас Вълчо Чолаков отбеляза, че подобни мерки са взимани и през изминалите лета, но днешната среща е имала за цел да задълбочи координацията и съвместността на действията, тъй като обикновено масово проверките се извършват от страна на МВР и НАП, а станалите административни органи не разполагат са този капацитет и ресурс.

„Днес всеки един представител на администрациите изложи с какво може да бъде полезен и какви са неговите правомощия. Разбраха се за взаимодействие помежду си, за по-висока ефективност на самите проверки. Конкретен пример – при подаден сигнал до НАП, да се извършва проверка и от агенцията по безопасност на храните и МВР, за да бъдат обхванати едновременно по няколко компонента в търговските обекти. Разрази се дискусия, дали проверките да бъдат масово съвместни или по-скоро инциденти. Това е един въпрос на тактика и няма да навлизам в детайли и да издавам как се разбраха да работят административните органи, за да бъдат ефективни действията им. Това беше същността на срещата. Бяха набелязани конкретни обекти, които представляват рецидив при упражняването на тяхната дейност, така че да бъдат съсредоточени  проверките основно там”, обобщи губернаторът.

Все пак Вълчо Чолаков успокои бизнесът, като подчерта, че трябва да се притесняват само тези от тях, които са закононарушители и работят в сивия сектор.