Премиерът Бойко Борисов откри благоустроентата морска градина, пускат четирилентовия път на ул. Крайезерна

Четирилентовият път на реконструираната улица „Крайезерна“ ще бъде пуснат за движение на автомобили във вторник. Това съобщи днес премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на улицата. Следващият последен етап от Южния обход на Бургас е реконструкцията на пътен възел „Владимир Павлов“. Така ще бъде изцяло облекчен трафикът за Южното Черноморие. Предстоят процедури по прехвърляне на собствеността на терените от общинска в държавна собственост, което ще позволи на АПИ да проектира и до есента да започне реализацията на проекта, стана ясно още от думите на министър- председателя. Той допълни, че ако няма обжалвания на процедурите, до следващото лято ще бъде изграден и пуснат за движение и четирилентовият път „Бургас – Слънчев бряг“.

Борисов направи инспекция на улица „Крайезерна“ заедно с регионалния министър Николай Нанков, кмета на Бургас Димитър Николов, директора на АПИ, народни представители и заместник- министри.

Основните дейности по проекта включваха разширяване и рехабилитация на ул. „Крайезерна“, която свързва новоизградения пътен възел „Запад“ и бул. „Тодор Александров“. С финализирането й се осигурява алтернативен маршрут на транзитно преминаващия през Бургас автомобилен трафик и ще се подобри достъпът до Северната промишлена зона и „Индустриален и логистичен парк –  Бургас“ АД.  Улица „Крайезерна“ е ключова за връзката между международни пътища и достъп до важни логистични обекти като Пристанище „Запад“, Летище Бургас, индустриални и промишлени зони. С реконструкцията и разширението на улицата се осигуряват директни връзки с главен път І-6 София – Бургас и І-9 Варна – Бургас – М. Търново – ГКПП Малко Търново, а също и с прилежащите производствени зони „Север“, „Юг“ и „Победа“, пристанищен комплекс „Запад“, и с цялото южно черноморско крайбрежие. С извеждането на транзитния трафик ще се подобрят екологичните показатели, като се намалят задръстванията, пътни инциденти, шум и емисии във въздуха.

Според кмета на Бургас Димитър Николов работата по ул. „Крайезерна“ е била трудна, тъй като се е наложило засипване на блатист терен за изграждането на новите платна. „Последният етап от изграждането на Южния обход ще е цялостна реконструкция на пътен възел „Владимир Павлов“. В момента сме стартирали процедура за изграждане на още една лента на надлеза“, допълни Николов. Той обяви, че следващият етап от облекчаването на трафика и извеждането му от Бургас ще бъде изграждането на Северния обход на града, който ще свърже движението с предстоящия четирилентов път Бургас- Слънчев бряг.

Министър Нанков обяви, че през октомври ще започне изграждането на растителен зелен пояс на автомагистрала „Тракия“ в района на Карнобат, за да се предотвратят тежките навявания там през зимата. Ще бъдат засети кипариси и ако се докаже ефективността, засаждането на зелени пояси ще продължи.

Малко по- рано днес премиерът Борисов откри ремонтираната част на историческото ядро на Морската градина. Тъй като зоната е под специален статут на паметник на парковото изкуство, при реконструкцията й са спазени специални изисквания на Министерството на културата с цел да бъде съхранен всеки детайл, който е бил при създаването преди десетилетия. При проектирането на реконструкцията са се използвали стари снимки. Кметът Николов благодари на министър-председателя за подкрепата му за проекта и пожела Морската градина да радва жителите и гостите на Бургас.

„Качеството на изпълнение на проектите в Бургас е високо. Затова Министерството на регионалното развитие ще подкрепя и бъдещи проекти за града“, заяви министър Николай Нанков.

Водосвет за откриването на Морската градина отслужи отец Петър от храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

Реализираните дейности в рамките на проекта включваха основна реконструкция на амортизираната алейна мрежа, питейни фонтани и подпорни стени. Парковата мебел е изцяло подменена. Монтирани са пейки, кошчета за отпадъци, кошчета за кучешки екстременти, информационни табели, велосипедни стойки, перголи, автоматиизрани тоалетни, пригодени за хора в неравностойно положение, осветителни тела, стълбове и др. За да се съхранят и поддържат елементите на зелената система, в обхвата на проекта и с цел максимално съхраняване и използване на природните ресурси е изградена цялостна икономически и природосъобразна система за поливане на озеленените площи, отговаряща на съвременните изисквания и технологии. Изградена е и система за събиране на повърхностните дъждовни води в два подземни резервоара и използването им за поливане на зелените площи.

Ремонтиран е фонтанът до открита сцена „Охлюва“. Той вече е с нови водни ефекти и художествено осветление. Една от основните атракции бе изграждането на алея, разположена в южната част на парка, която е решена с ефирни пергули, по които се развива красива увивна растителност.

Извършен е също така основен ремонт и рехабилитация на съществуващата някога детска площадка пред хотел „Приморец“. Нейната приблизителна площ е 300 кв. м. и е предназначена за възрастова група от 3-12 г. Монтираното комбинирано детско съоръжение е с функции за катерене, висене, пързаляне, комуникация и ролеви игри. Липсата на ограда се обуславя от факта, че площадката се намира в паркова територия, а пейките са разположени на места, от които е налице максимална видимост към всички зони.

Осигурено е видеонаблюдение на територията на Приморски парк – стара част от паметника на Пушкин до хотел „Приморец“, до входно-изходните точки на границата с градската част по протежението на бул. „Демокрация“ и крайбрежната алея от входа на Централния плаж по предмостовото пространство.