Бургазлия стана световен вицешампион по плуване

Бургазлията Цанко Цанков стана световен вицешампион по плуване в Будапеща, където се проведе първенството на ветераните в „сините“ спортове. 30-годишният бургазлията се окичи със среброто на 200 м съчетано във възраст 30-34 г., финиширайки с време 2:10,63 мин. На открития басейн „Алфред Хайош“, намиращ се на красивия остров Маргит насред Дунав, по-бърз само с 24 стотни бе италианецът Андреа Маниеро (2:10,47).

В Унгария Цанков плува за „София мастърс 2016“, но е състезател на столичния „Олимп“, тренирайки под ръководството на Красимир Захов, който е трикратен световен шампион от Монреал през 2014 г. – в бруста. 

„Плуването ми се разви много добре и мина по план. Доволен съм от резултата и класирането си. Тъй като дисциплината се проведе на открития басейн, имах проблеми на гърба. Трудно се ориентирам да се движа в права линия. Плуващият до мен италианец Андреа Маниеро показа много висока класа в бруста и видях, че успя да ми вземе близо 2 метра преднина. Дадох всичко от себе си в кроула и успях значително да скъся дистанцията между нас. Мисля, че се получи много интересно и конкурентно плуване“,  коментира Цанков .

 

На 19 август Цанков ще плува 200 м бътерфлай, а състезанието ще е на „Дуна Арена“, а ден по-късно на 400 м св. стил.

 

Стартовете от световното първенство за ветерани се въртят на четири басейна, а българската група от състезатели е внушителна.