Доктор по дърветата идва в Бургас

Община Бургас покани професионален арборист от Великобритания да сподели своя опит в резитбата и оформянето на големи дървета. Той се казва Антъни Крофт и от две години живее в България. Специалността му е „Гъбни болести“.

Наричат арбористите „дървесни хирурзи“. Те се занимават с отглеждането, поддържането на жизнените функции, подходящата резитба и оформление на едромащабни растения.

Днес Антъни Крофт направи оглед на Морската градина. Той извърши някои полезни манипулации върху посочени от Общината проблемни дървета в рискова зона – те са разположени в непосредствена близост до детската площадка между „Гъбката“ и ул. „Агоп Мелконян“. Нужно е обезопасяване на тези и други екземпляри, пред които има още живот, но са на пределна възраст.

Зелената система е част от визитката на Бургас. Мнозина твърдят, че неговата Морска градина е най-красивият и добре поддържан обществен парк в България. През последните 7-8 години зеленината в града се обгрижва с мисъл за бъдещето. През този период посадените дървета са много повече от премахнатите. Често младите екземпляри не са така внушителни и пищни като възрастните, но нека им дадем шанс да порастат. Опазването на всичко ценно ще продължи до предела на безопасността, но не и отвъд него. В моментите, когато се налага подмяна, Община Бургас има намерението да внася нова растителност от видове, подходящи за градска среда и съобразени с промените в световния климат, които никой не може да отрече.