Любен Петров покорява Бургас с филмови картини

Бургазлията от Прага показва режисираните си платна в галерия „Неси”

Галерия „Неси”  от  днес, 23 август, става дом на „The Big Blue”  – изложбата на Любе Петров, бургазлията от Прага.

За неговата живописна техника се твърди, че се отличава с експресивен живописен подход, ясен интензитет и енергични пластообразни слоеве на цвета. В картините си той „режисира” фантастични сюжети, които предизвикват както размисъл и иронични усмивки, така и искрен смях. Работи основно върху теми, плътно свързани с цикъла на живота и смъртта. В платната си съчетава традиции, символи и елементи на Източна и Западна култура.

Любен Петров или Lyube e роден в Бургас, но живее и твори в Прага. Чешката публика го познава от участието му в АРТ Прага – 2013 и наградата за млад автор (ART PRAGUE Young Award), а на родна почва става популярен с участието си в конкурса за съвременно изкуство от 2012 г. „МОСТ”. Година по-късно е награден като млад автор от фондация „Едмонд Демирджиан”, а през 2014 е сред номинираните за наградата „БАЗА”.

Насловът на изложбата (The Big Blue), идва от спечелилия две награди „Сезар” филм на Люк Бесон. Експозицията е свързана с посланието на героя във филма, който живее в един свой вътрешен морски свят, заобиколен от мистични същества и подводни преживявания. Подобно на него героят в картините губи връзка с реалността, живее в света на своите мисли, желания, мечти. Или просто се носи в безвремието. Следва мечтата си, да стигне до „нещото“, да намери „нещото”. Оказва се обаче, че по-важен е пътят, а не самата цел.

Във филма целта или мечтата са символизирани от един красив делфин на име Жозефин, които умира на 23 август 2011 на преклонната възраст от 38 години. Изложбата се открива точно 6 години след смъртта на Жозефин.

Официалното откриване на „The Big Blue” е в 18 часа.