Лято 2017 се очертава да изпревари и миналия рекорден сезон

5-звездни хотели вече са резервирани за следващия сезон

Лято 2017 г. ще е по-успешно в сравнение с рекордната 2016 година, сочат статистическите данни. Потвърждават се прогнозите за 7-10% ръст на годишна база. Това показва устойчива тенденция в сектора, коментира в интервю за bTV министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя анонсира, че министерството вече активно подготвя следващия летен сезон и отсега 5-звездни хотели за Лято 2018 са резервирани. „Продължаваме да водим преговори със световните туроператори ТУИ, „Томас Кук“, „Дер Туристик“, за да поставим много добра основа за следващото лято”, уточни тя.

По казуса Калиакра и отражението му върху туризма министърът подчерта, че е много важно да се намери решение на тази ситуация, стартирала преди години при управлението на Станишев. С усилията на премиера Борисов и министър Нено Димов и в сътрудничество с Европейската комисия се търси балансът, с който да се опази околната среда, но и да бъдат удовлетворени исканията на собствениците в региона.

Министър Ангелкова акцентира, че е много важно как  искаме да се определим като туристическа дестинация. В партньорство с останалите институции ще гарантираме безпроблемен сезон. Затова с промени в Закона за туризма се подготвя ясна регламентация на статута на националните курорти и на функциите на туристическата полиция. За Лято 2017 са командировани по Черноморието над 900 служители на МВР.

На въпрос за Слънчев бряг министър Ангелкова съобщи, че за 2016 г. приходите от нощувки в местата за настаняване в курорта са над 266 млн. лв., което е над 22% ръст спрямо 2015. Приходите от нощувки на чужденци са с над 49 млн. лв. повече, което е 24% увеличение. Към 800 хил. чуждестранни туристи са посетили Слънчев бряг миналата година. Анализите показват, че по-голямата част от чужденците у нас идват за семейна почивка. „Ние сме безкомпромисни по отношение на контрола, за да осигурим на всички тях спокойно пребиваване”, подчерта министър Ангелкова.

Тя акцентира върху постоянните проверки, които туристическата администрация прави особено по отношение на морските плажове. Извършват се геодезични заснемания на свободните зони, следят се и разрешителните за водните коридори, чистотата и достъпът до ивиците, за да се установи дали се спазват изискванията. Към момента има „кандидати“ за прекратяване на техните договори за наем или концесия, защото са факт драстични нарушения.

„На ден получаваме от 20 до 50 сигнала на горещия телефон, който сме обявили на сайта на министерството. Най-сериозните нарушения това лято, различни от миналата година, са на бивши наематели, които са спечели новите търгове, но не искат да подпишат договори за плажовете, а в същото време ги ползват. Или предишният наемател не дава на новия да влезе във владение и ползва досегашните си обекти. За това сме сезирали и прокуратурата”, заяви министър Ангелкова.

Тя обърна внимание, че е абсолютно нарушение на туристите да се предлагат задължителни пакети за ползване на плажни принадлежности и в такива случаи се налагат глоби, както и ако чадърите или шезлонгите са счупени, но се иска пълна такса за тях. За тези несъответствия ще бъде сезирана КЗП и при санкциите няма да има компромиси.