Онкодиспансерът в Бургас с нов ПЕТ скенер

Комплексният онкологичен диспансер в Бургас ще закупи нов ПЕТ скенер. По този начин ще се затвори цикълът на диагностика и лечение на раковите заболявания.

ПЕТ скенерът, или протонно-емисионен томограф, е незаменимо средство за поставяне на ранна диагностика на раковите заболявания, откриване на ранни метастази още в зародиш и контролиране на солидните тумори след тяхното лечение.

За закупуването му, с одобрението на местния парламент, лечебното заведение ще изтегли дългосрочен нисколихвен кредит. Средствата ще се използват както за закупуване на модерния апарат, така и за строително – ремонтни дейности.

С част от средствата ще бъде построено и оборудвано отделение по брахитерапия. Това е изключително ценен метод, при който се отстраняват само онези лимфни възли, в които има туморни клетки. По този начин на пациентите се спестяват тежките усложнения след отстраняването на лимфни възли.

С осигуряването на средствата за закупуването на нова апаратура и построяване на сграда за химиотерапия значително ще се подобри ранната диагностика и ефективността на лечението. Така на бургаските пациенти няма да им се налага да пътуват до други градове за различни процедури.

От друга страна, Онкодиспансерът ще има възможността да сключи договор с НЗОК за изпълнението на процедури по високоспециализирани пътеки. Очакванията са по този начин лечебното заведение да подобри финансовото си състояние чрез генерирането на по-големи приходи от извършваните дейности.

В предишните няколко години, с усилията на Община Бургас, Комплексният онкологичен център се сдоби с два линейни ускорителя със синхронизирана маса за лъчетерапия, нов скенер за „радиационна хирургия“ и друга диагностична и лабораторна апаратура, което го постави на водещо място в страната. Община Бургас построи и нова онкополиклиника в непосредствена близост до Онкодиспансера.