„Rainbow Warrior” акостира в пристанище Бургас

Ветроходът „Rainbow Warrior” на Greenpeace акостира на Морска гара Бургас. Влизането му в бургаския залив се превърна в атракция за десетките посетители в Свободната зона на пристанището. Малко преди да влезе в акваторията на порта ветроходът свали платната, за да влезе в него. Красивата гледка бе допълвана от десетките ветрила на участниците в Европейското първенство по ветроходство в клас Оптимист, чийто домакин е Бургас.

Строителството на третия ветроход на „Грийнпийс“, който гостува у нас, е започнало в корабостроителница в Полша и е завършено в  Бремен, Германия. Ветроходът е  спуснат на вода през 2011 г. в пристанището в Хамбург, Германия. Той е създаден от едни от най-добрите корабни инженери в света, за да може да претендира за единствения плавателен съд, който, освен екологично съобразен, е и специално пригоден за проучване на моретата и океаните по света, както и за борба с техните замърсявания. Със своята 55-метрова А-образна мачта „Rainbow Warrior“ плава основно на вятър и може да издържа много повече от традиционните мачти за същия тип кораби.

340-тонният ветроход ще остане в Бургас до 7-ми август. На 5-ти и 6-ти август  ще бъде отворен за посещения на гражданите. Организаторите от „Грийнпийс”-България са предвидили различни забавления и съпътстващи събития, като във вечерите по време на престоя ще бъдат прожектирани безплатно филми с екологична тематика. В събота /5-ти август/ от 16:00 до 19:00 часа ще има отворени врати, фестивал, работилници и игри. В 21:00 часа започват прожекции на филми на кея. На 6-ти август/неделя/ програмата включва:

10:00 – 13:00 часа – Отворени врати и фестивал

16:00 – 19:00 часа –  Отворени врати и фестивал

21:00 – 23:00 часа –  Прожекции на филми на кея

За периода на посещение на ветрохода ръководството на „Пристанище Бургас” ЕАД отваря вратите на Морска гара за посетителите на събитията на „Грийнпийс“. Уникалният плавателен съд ще остане в България до 14 август.