Класическа музика ще звучи три поредни вечери в стария Несебър

За трета поредна година жителите и гостите на един от най-древните градове на Българското Черноморие – Несебър, ще станат свидетели на неповторими и въздействащи музикални изпълнения на класически произведения под звездното небе на амфитеатъра. От 8 до 10 септември магнетичният град на ЮНЕСКО ще бъде домакин на тридневния музикален фестивал „Месембрия Орфика”, който се провежда под патронажа на кмета на Община Несебър Николай Димитров. Концертите ще се състоя на амфитеатъра и са с начален час 20:30 ч. при вход свободен. Първата вечер на фестивала ще бъде посветена на славянската музика, втората на виенските шедьоври, а последната ще е барокова гала. Във форума този уикенд ще вземат участие виртуозни изпълнители, все именити музиканти като проф. Марио Хосен, който е и артистичен директор на фестивала „Месембрия Орфика“. Други звезди на класическата музика, които ще свирят с него са проф. Волфганг Клос (Виола), проф. Марио Карбота (флейта), Антон Никулеску (виолончело), професор Милена Моллова (пиано), проф. Лусиано Гонзалез Сармиенто (музиколог).

Биографична справка за артистите, участващи в „Месембрия Орфика“

Проф. Марио Хосен, артистичният директор на фестивала „Месембрия Орфика“, прави своя дебют като солист с оркестър на 8 години. Получава образованието си в София, Виена и Париж. Солист с международна репутация, Марио Хосен живее във Виена, но концертира активно по света и преподава у нас и чужбина. Свирил е с множество оркестри, между които са English Chamber Orchestra, Academy St. Martin and the Fields, Брукнер Оркестър Линц, Кралската филхармония, Симфоничен оркестър ,Чайковски“ на Московското радио, оркестъра на Миланската скала. Той е почетен професор по цигулка на НБУ и гост-професор в Япония, със завидна преподавателска кариера и студенти – носители на едни от най-високите отличия от конкурси и фестивали в Европа и Азия. Хосен концертира и прави записи със световни артисти, сред които: Адриан Йотикер, Филип Бернолд, Жан Бернар Помие, Бруно Канино, Милена Моллова, Владимир Федосеев. Той свири на цигулка “Гуаданини” от 1749 година, която му е предоставена от Австрийската национална банка.

 

Проф. Волфганг КЛОС ( виола) е във Виена, Австрия. Носителят на огромен брой награди в конкурси, съчетава уменията на солист със силна обвързаност към педагогическите и социално-културните въпроси: 1975 – 77 член на Виенския симфоничен оркестър, 1977 – 81 солист- виолист в Tonhalle-Orchester, Цюрих, 1981 – 89 солист-виолист във Виенския симфоничен оркестър, 1977 – 89 професор в Provincial Conservatory of Vorarlberg. От 1989 е щатен професор по виола във Виенския музикален университет. През 2003 г. е награден с Великия почетен орден за служба към Австрия. Той свири на виола от Джовани Батиста Церути, 1780 г.

 

 

 

Проф. Марио КАРБОТА (флейта) e високо оценен от публиката и музикалната критика концертиращ артист. Той свири в Италия, в редица европейски страни, в Близкия Изток, Северна Африка, Азия, Мексико, Канада и САЩ, изнася концерти в едни от най-престижните концертни зали в света. Участва във фестивали, сред които международните фестивали „Кастел де Перелада“ и „Сантандер“ в Испания; в Загреб, в Любляна и в Техеран. Като солист Марио Карбота концертира с камерни оркестри и солира на редица симфонични оркестри в Австрия, Германия, Израел, Турция, КНДР, Египет, Португалия, Италия и САЩ. Карбота осъществява световни премиери на редица произведения от италианските композитори, част от които специално написани и посветени на него. Той редактира сонати от Фиорини, Нардини, Лихтентал и Рола за издателствата Бербен, Кариш и Руджиненти. Професор Марио Карбота прави курсове и майсторски класове в университети и музикални академии в САЩ, Европа, Азия и Австралия. Антон НИКУЛЕСКУ (виолончело) е роден в Букурещ в семейство на музиканти. Баща му е чело солист в оркестъра на букурещкото радио. Антон Никулеску изпълнява първия си концерт, когато е на 12 години. След това печели множество награди и е дългогодишен соло челист на оркестъра на Миланската скала „Театро ала скала“ (Милано) и „Театро комунале“ (Флоренция). Концертира в най-престижните зали в САЩ. Австралия, Япония и цяла Европа. От 1997 г. е почетен член на болонската филхармония.

Професор Милена МОЛЛОВА е един от големите български музиканти – великолепен пианист, музикален педагог, дългогодишен ръководител на Департамент „Музика“ в НБУ и негов почетен професор, дългогодишен професор в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, а понастоящем председател на Училищното настоятелство на Национално музикално училище „Любомир Пипков“ – София. Проф. Моллова е един от доайените на българската клавирна школа и пианист с изключително активна концертна дейност, изнасящ всяка година десетки концерти в страната и в чужбина, както като солист, така и в камерни ансамбли със световноизвестни изпълнители от цял сват. Тя е възпитала и възпитава редица блестящи български музиканти, които със своя талант покоряват световните сцени. Проф. Моллова е един от видните обществени деятели в областта на българската култура, който със своите ярки позиции се нарежда сред най-активните дейци, участващи в дебата за развитието на съвременната ни култура, на музикално образователните институции и перспективите и философията на съвременното музикално изкуство и образование. Проф. Моллова започва да свири едва на 5-годишна възраст, а на 13 години дебютира като солистка на Софийската филхармония в Концерт за пиано и оркестър №3 от Бетовен под диригентството на големия ни диригент Саша Попов. През 1958 г. тя става лауреат и носител на награда на първото издание на най-престижния световен музикален форум – Международният конкурс на името на Чайковски в Москва. Оттогава и до днес вече седем десетилетия тя покорява сърцата на публиката и се нарежда достойно сред едни от най-големите имена не само на българската, но и на световната музикална култура.

 

 

 

 

Проф. Лусиано ГОНЗАЛЕЗ САРМИЕНТО (музиколог) е роден в Кантабрия (Испания). Завършва Висшето музикално училище в Мюнхен с пиано, камерна музика и музикология. Получава стипендия от фондацията „Del Amo“ и немското правителство. Основава и ръководи в продължение на 5 години Педагогическия институт за изкуство в СЕК (Мадрид 1972-1977), където реализира обширна изследователска дейност в сферата на музикалното образование, музикотерапията и психологията. Преподава в голяма част от университетите и консерваториите в Испания. Автор е на „Тетрадки за детска клавирна музика“ и други. Реализира международна кариера като пианист и камерен изпълнител в „Триото от Мюнхен“, сдружение за камерна музика СЕК, а в момента с „Трио Момпу“, на което е основател и член от 1982 г. Концертира в Европа и Америка. Автор е на музикални произведения за Трио: Evocation a Paul Valéry de Fedrico Mompou, Le grand Tango de Aitor Piazolla, както и съавтор на поетични текстове за творбите на Томас Марко, Габриел Фернандез Алвез, Лео Брауер и други. Има записи за RTVEMUSICA, ETNOS, MUNDIMUSICA, ARAMBOL, както и за радиа и телевизии в Германия, Франция, Унгария, Италия, Полша, Бразилия, Аржентина, САЩ и т.н.