„Месембрия Орфика“ за трети път очарова ценителите на класическата музика

За трета поредна година Несебър бе домакин на фестивала за класическа музика „Месембрия Орфика“, който донесе незабравима емоция на жителите и гостите на древния град. В продължение на три дни амфитеатърът бе сцена, където световноизвестни музиканти изпълниха вдъхновено произведения на именити творци като Дворжак, Шостакович, Моцарт, Щраус, Бах и др.  Класата на концертите и през трите запомнящи се вечери препълни амфитеатъра и пространството около него с почитатели, които след всяко изпълнение аплодираха бурно, омагьосани от перфектния синхрон и възхитени от чистите звуци.

Кметът Николай Димитров откри третото издание на форума в петъчната вечер, изразявайки радостта си,  че фестивалът придобива все по-голяма популярност и е едно от очакваните събития в културната програма на общината. „Както  е казал  Лудвиг ван Бетховен само артистите или свободните учени носят свободата  и щастието в себе си. Аз съм сигурен, че тези няколко дни ще се насладим на щастието, което ще ни донесат изпълненията на нашите гости.“, завърши словото си кметът. Той даде думата на музиколога проф. Лусиано Сармиенто, известен преподавател в голяма част от университетите в Испания, който бе куратор на фестивала. Малко преди да представи програмата в трите вечери, той не пропусна да сподели, че е впечатлен от красотата на Несебър и хората му. В този смисъл той произнесе цитат, според който „Красотата е истина, истината е красота.“ и веднага подчерта, че очарованието на древния гард допълва и обогатява красотата на музиката. След това проф. Сармиенто представи подробно програмата на „Месембрия Орфика” в трите вечери.  На финала на словото си той изказа благодарност на кмета на Несебър Николай Димитров и изрази мнение, че „имаме нужда от управляващи, които да ни поддържат и подкрепят, за да може тази прекрасна публика да се наслаждава на музиката.“ За превода от испански език, на който говореше  музикологът помагаше дългогодишният директор на „Слънчев Бряг” АД – Малина Стратиева.

Международните музикални празници „Месембрия Орфика“, чийто артистичен директор е проф. Марио Хосен, бяха тематично разделени на три въздействащи вечери. Първата фокусира вниманието върху красотата на славянската музика, втората показа чара от изисканите салони на Виена, а третата – кулминацията във фестивала – шедьоври на барока.

Великолепната естетическа наслада се дължеше на вируозните изпълнители проф. Марио Хосен, проф. Волфганг Клос (Виола), проф. Марио Карбота (флейта), Антон Никулеску (виолончело),  професор Милена Моллова (пиано), Камерата Орфика. 

„Камерната музика е най-висшата форма на музикалното творчество и на Стария Несебър му отива такъв фестивал.“ , сподели минути преди началото на форума известната по света и у нас проф. Милена Моллова.