Приморско приема най-голямото оф-роуд състезание на Балканите

Черноморският курорт ще е домакин на международния маратон Balkan Offroad Rallye и макадамовата надпревара Balkan Classic Rallye

От 16 до 23 септември тази година ще се проведе седмото издание на международния оф-роуд маратон Balkan Offroad Rallye. Осемдневната надпревара е най-голямата на балканския полуостров, като ще привлече на старта си над 120 състезателни машини – мотоциклети, ATV-четириколки, бъгита джипове и страховити рали камиони.

Участие в състезанието ще вземат пилоти от цяла Европа и не само, както и най-добрите български оф-роуд състезатели. Те ще се изправят пред трасе с дължина от над 2000 километра, с отсечки от Добруджа до Странджа и Тракийската низина. Организатор на надпреварата е родният оф-роуд доайен Александър Ковачев, който е директор и на най-голямото оф-роуд състезание в Европа – рали „Бреслау”, провеждащо се от над 25 години в Полша.

Тази година, за пръв път в историята си, Balkan Offroad Rallye ще гостува на Приморско. Красивият ни черноморски курорт, ще поеме бивака на надпреварата за цели 5 дни, като заслугата за това е съдействието на Община Приморско и личната ангажираност на кмета Димитър Германов, който през годините винаги е подкрепял многобройни офроуд прояви. Макар за първи път в града да пристига толкова голямо моторспорт събитие, всички общински структури са мобилизирани за безпрепятствено провеждане на състезанието на територията на общината. Логистична подкрепа ще окажат и местни фирми и ентусиасти, като фирма Ава Стор, ръководена от ветерана в оф-роуд средите Валентин Вълков, който е и организатор на Националния оф-роуд събор, провеждащ се традиционно на плаж „Перла”.

И нещо повече – именно в Приморско ще е стартът на второто издание от макадамовото рали за исторически автомобили Balkan Classic Rallye. Надпреварата ще събере на едно място някои от най-бързите и красиви рали-автомобили, произведени между 1968 и 1985 година, като култови Porsche 911, Toyota Corolla GT, Ford Cortina и FSO Polonez. Но не се заблуждавайте, че става дума за ретро парад – участниците в класическото рали ще се изправят срещу 1600-километрово трасе, минаващо по черни и чакълирани пътища, като скоростите в състезателните отсечки могат да достигнат до 200 км/ч, при това, при навигация в непознати терени.

Жителите и гостите на Приморско ще могат да видят отблизо уникалните състезателни машини, които ще са разположени в сервизен парк край комплекс „Магнолиите” и „Форест Бийч” от 17 до 21 септември. Програма на състезанието и точки за гледане на двете ралита, ще бъдат публикувани по-късно в интернет.