Теми в сферата на културата обсъдиха кметът на Несебър и ректорът на Московската консерватория

Теми в сферата на културата обсъдиха кметът на Несебър Николай Димитров и проф. Александър Соколов, ректор на Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски“ по време на среща в кабинета на градоначалника. Вниманието бе фокусирано върху възможността за бъдещо сътрудничество в областта на музиката, като тепърва ще се уточняват подробности относно формата на съвместните прояви, продължителността  и целите, към които ще се стремят двете институции.По време на разговора  кметът запозна видния си гост с културния календар на града, изпълнен със събития през цялата година. Николай Димитров информира проф. Соколов, че на територията на общината живеят и много руски граждани, част от които дейци на културата, журналисти, художници, с които също се организират съвместни прояви. Кметът допълни, че често градът е домакин на събития, чийто организатори са го избрали заради чара и атмосферата на полуострова.  Гостът бе впечатлен от чутото и заяви, че ще обсъди  със специалисти от музикалните среди в Москва идеи за съвместни културни прояви в Несебър. Той сподели, че от много години почива всяко лято на територията на общината, заедно със съпругата си, която също е музикален специалист. Ректорът на Московската консерватория подчерта, че е очарован от възможностите, които предлага града и това е провокирало желанието за съвместни културни прояви.  На финала на срещата кметът на Несебър подари картина на госта си по повод рождения му ден, както и рекламни материали за града на ЮНЕСКО.

Проф. Александър Соколов е бивш министър на културата и масовата комуникация на Русия, като високия пост заема  от март 2004 г. до  май 2008 г. в тогавашното правителство на Владимир Путин. Соколов е роден на 8 август 1949 г. в Ленинград (днешен Санкт Петербург). Завършва бакалавърска степен в Московската консерватория като музиколог и магистърска степен по теория на музиката. Той има докторска степен. Член е на Съюза на руските композитори и е професор в много университети в Европа, Япония и Южна Корея, членува в различни руски и международни академии, участва в много експертни съвети и големи благотворителни фондове.

От 1979 г. Соколов преподава в Московската консерватория, назначен е за пълноправен професор през 1993 г. Преподава музикален анализ и е ръководил на катедра „Теория на музиката“ от 1996 г. От 1992 до 2001 г. е заместник-ректор в Консерваторията. От 2001 г. до 2004 г. Соколов заема поста на ректор на Московската консерватория. През юни 2009 г. е преизбран за ректор. Соколов има много обществени и правителствени отличия, той е почетен художник на Руската федерация (1999) и лауреат на Националната награда на Русия (2005). Автор е на няколко книги и статии на музикална тематика. Сред тях е неговата монография: „Въвеждане на музикалния композитор от 20-ти век“ (Москва, 2004). Проф. Соколов работи в продължение на много години като музикален критик, организатор и промоутър на много проекти на Съюза на руските композитори и Музикалния фонд на Русия, чийто член е. Той изпълнява ролята на съдия в международни музикални състезания, като Международния конкурс за пиано Рахманинов (САЩ), Международния конкурс Чайковски (Русия) и Международния конкурс за младежки Чайковски (Япония). Като министър на културата и масовата комуникация на Руската федерация А. Соколов се ангажира много с работата на различни координационни и консултантски организации в областта на културата и изкуството. Той е лидер и участник в повече от двадесет комисии, съвещания и групи за действие.

Московската консерватория, основана преди повече от 150 години, е подготвила плеяда от видни музиканти и изпълнители и е едно от водещите музикални учебни заведения в света.