Успешно приключи шахматния турнир „Мемориал Кесаровски-Станчев“

Над 200 участници от 20 държави премериха сили в международния фестивал по шахмат, който е и мемориален турнир „Кесаровски-Станчев“. Както всяка година до момента, така и поредното му 16-то издание, събра многоброен и силен състав от международни състезатели, които се бориха за общ награден фонд от 20 000 лв., осигурен от организаторите.

В рамките на състезанието се провеждат пет турнира в три рейтингови групи – грос майстор, майстор и аматьори, както и в две възрастови групи – сеньори (ветерани до 60 г.) и деца (до 14 години). 

Ето и победителите в отделните турнири:

А Турнир (18 Състезатели, 9 кръга): Победител с резултат 7 т. от 9 партии стана международния майстор от Холандия Денис Брокен, който изпревари по допълнителни показатели , имащия  същи актив фм Вячеслав Тиличеев от Русия. Любопитен факт е, че руснакът от дълги години живее в България и се състезава за шах клуб Бургас 64 и бе победител в предишните две издания. Известна утеха за него е покритата поредна норма за международен майстор. Трети, с 6 т. остана най-добре представилия се българин гм Милен Василев, също състезаващ се за бургаския клуб.

B Турнир (39 състезатели, 9 кръга): Турнирът протече при доминация на руските състезатели в борбара за призовите места. Победител стана Юрий Кузмин с актив от 7,5 т. от 9, следван на точка от сънародника си Кирил Красовский. Тодор Бонев от България успя да се спечели трета награда  6 т., изпреварвайки мм Викрория Буктеева (състезава се за шах клуб Бургас 64).

C Турнир (83 състезатели, 9 кръга): Доминация на българските играчи! За втора поредна година победител е представителя на шах клуб Шабла Деян Димитров с 7,5 т. Втори на половин точка остана Йосиф Велев, а трети по допълнителни показатели се нареди украинеца Юрий Малек с 6,5 т. Имаше и допълнителни награди за най-добре представили се жени и млади играчи до 14 г.

D Турнир (14 състезатели, 7 кръга): Ветераните показаха, че на са забравили как се играе древната игра. Победител стана македонския фм Александър Кралевски с 6 т. Водейки през цялото състезание Александър Якименко (Русия), победител от миналата година, загуби партията си от последния кръг и остана втори. Най-добре представилия се българин Петко Димитров от Стара Загора остана четвърти. Очаква се през следващата година броят на участниците и в този турнир да се увеличи.

Блиц Турнир (51 състезатели, 7 кръга): Голямата атракция – провежда се винаги вечер след 5-тия кръг при контрола по 3 мин на състезател. Заслужена победа за поляка Мачей Швичарж с 6,5 т. от 7. Второ място за световната шампионка за девойки Нургюл Салимова (шах клуб Бургас 64), която проведе последния етап на подготовката си за Световното в Уругвай именно по време на шахматния фестивал. Трето място за Божидар Иванов с 5,5 т.